Ritkaságot találtak a Líceum műemlékkönyvtárában

A soproni Líceum műemlékkönyvtárának érdekes és értékes ritkaságai között rátaláltak a szakemberek a rendezés során Johann Sperlingnek, a wittenbergi egyetem fizikusának, egyetemi rektorának egy úttörő tudománytörténeti írására.

- A „ Zoologia physica” szerzője, Johann Sperling (1603-1658) az első volt a természettudósok között, akik bevezették a zoológia terminust a természettudományok tárgykörébe - világít rá a ritkaság jelentőségére dr. Szála Erzsébet, a Líceum műemlékkönyvtárának szakembere.

A 17. század folyamán a biológia, s azon belül a zoológia, az állatok rendszerezésével foglalkozó résztudomány a természetfilozófia tudományának, a philosophia naturalisnak volt alkotó része. A magyarországi tudománytörténetben a hazai természetfilozófia egyik legfontosabb alkotása Pósaházi János Phylosophia naturalis című műve volt, amely 1667-ben jelent meg, és az első magyar fizikakönyvnek tekinthető. Sperling „Zoologia physica” című munkáját – a szerző halála után – publikálta Caspar Kirchmaier (1635-1700) professzor, a wittenbergi egyetem retorika professzora. A 17. század más tudósaihoz hasonlóan Kirchmaier, valamint munkatársa, a zoológus Johann Sperling is polihisztor volt, a természettudományok különböző területein folytattak elmélyült kutatásokat: publikáltak a bányászat tárgykörében, a metafizika, a pneumatika és a történelem témaköreiben is.

Gyönyörű a kötet belseje is.
Líceum

- Műemlékkönyvtárunkban Ha 362 jelzettel került besorolásra Johann Sperling úttörő munkája, a „Zoologica physica” . Sperling a wittenbergi egyetemen végezte tanulmányait, és a filozófiai fakultáson szerezte meg akadémiai fokozatát 1625-ben. Tanulmányai során foglalkozott teológiával, orvosi és fizikai tanulmányokkal, majd 1634 februárjában a fizika professzora lett. Négy alkalommal választották a filozófiai fakultás dékánjának, és két ízben a rektori feladatokat is ő látta el. Fő műve a „Zoologica physica”, amelyet Caspar Kirchmaier professzor publikált Sperling egy másik művével egyetemben 1661-ben. Sperling volt az első a természettudósok között, akik a zoológia terminust bevezették a természettudományok tárgykörébe. Sperlinget nevezhetjük az első modern zoológusnak is - ismerteti a tudnivalókat dr. Szála Erzsébet.

Sperling műve, a „Zoolgica physica” vaskos, kisméretű könyv, úgynevezett kolligátum, azaz két vagy többet művet kötöttek egy kötetbe. A másik, hozzákötött munka szintén Sperling munkája, a „Carpologia physica”. A líceumi könyvtában található példány ráadásul a mű első kiadása. A kötet elején míves, az egyes résztudományok szimbolikáját is magába foglaló rézmetszetet találunk. A hártyakötésű zömök, vastag könyvecske 1661-ben jelent meg Wittenbergben, Johann Berger nyomdájában. A mű kötése kissé sérült, restaurálásra szorul, amit - a szakember reményei szerint -, a 2023-as év során, pályázat segítségével sikerül majd restauráltatni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra