Büszkeség: laptársunk, a Nyugat.hu kapta az idei Magyar Sajtódíjat

A díjat évente egyszer, a Magyar Sajtó Napján adja át a MÚOSZ. Szerkesztőségünk a Partizán stábja és a Telex két újságírója mellett részesült az elismerésben.

Átadták a Magyar Sajtódíjat, amelyet 2019-ben alapított a Magyar Újságírók Országos Szövetsége. Ez egy olyan szakmai díj, amely a legmagasabb színvonalú újságírói teljesítményt nyújtó sajtómunkások és alkotóközösségek elismerésére hivatott. Évente három díj adományozható.

Az idei díjazottak:

 • Nyilas Gergely és Huszti István, a Telex újságírója és fotóriportere
 • a Nyugat.hu szerkesztősége
 • a Partizán szerkesztősége
Magyar Sajtódíj-átadó
Nagy Ákos Balázs

A díjat a MÚOSZ elnöke, Kocsi Ilona adta át Roznár Gyöngyi főszerkesztőnek a budapesti MÚOSZ-székházban tartott ünnepségen kedden délelőtt.

Kocsi Ilona köszöntőbeszédében hangsúlyozta, hogy a vidéki Magyarországon sokkal nehezebb független sajtót működtetni, mint Budapesten és a vidéki újságírók nagyobb nyomásnak is vannak kitéve.

Éppen ezért kimagasló és hatalmas teljesítmény az, hogy a szombathelyi székhelyű Nyugat.hu már több mint 20 éve működik és a megyében piacvezető hírforrás. Hozzátette, hogy Vas az egyetlen megye az országban, ahol egy valóban független és magas szakmai munkát képviselő lap a piacvezető.

Magyar Sajtódíj-átadó
Nagy Ákos Balázs

Roznár Gyöngyi köszönőbeszédében hangsúlyozta, hogy ezt az elismerést az egész szerkesztőség kapta, és megköszönte a Nyugat.hu munkatársainak kemény és kitartó munkáját, amely nélkülözhetetlen volt ehhez az elismeréshez.

A Magyar Sajtódíj korábbi díjazottjai:

 • 2019-ben Doros Judit a Népszava, Nagy József a 24.hu munkatársa és a Szabad Pécs szerkesztősége
 • 2020-ban N. Kósa Judit, a Népszava publicisztikai rovatának vezetője, Magyari Péter, a 444.hu munkatársa, és Tódor János újságíró
 • 2021-ben a Telex szerkesztősége, Lukács Csaba (Magyar Hang) és Keller-Alánt Ákos (Szabad Európa)
 • 2022-ben Dezső András, a HVG újságírója, Vitéz F. Ibolya, a 24.hu újságírója, illetve a 444.hu szerkesztősége.

A Magyar Sajtódíjra bárki – olvasó, kolléga, szerkesztőség, intézmény, szervezet – jelölhet. Jelölt lehet mindenki, aki a magyar sajtóban újságírói munkát végezve a megelőző esztendőben a szakma és a közönség megbecsülését kivívó, kiemelkedő hozzáértésről, hivatástudatról és társadalmi felelősségérzetről tanúskodó alkotás(oka)t hozott létre. A jelöltek közül a MÚOSZ elnöksége által felkért, az újságírás különféle szakterületeinek rangos képviselőiből álló kuratórium választja ki a díjazottakat.

A díjat a Magyar Sajtódíj kuratórium tagjai ítélik oda:

Kulcsár István televíziós és rádiós újságíró, volt moszkvai és New York-i tudósító, Uj Péter, a 444.hu főszerkesztője, Inotai Edit, a német közszolgálat ARD tudósítója, Dull Szabolcs, a Telex főszerkesztője, N. Kósa Judit, a Népszava publicisztikai rovatának vezetője, Stumpf András, a Válasz Online munkatársa, valamint Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke.

Magyar Sajtódíj-átadó
Nagy Ákos Balázs

További díjak:

Idén hat újságírónak adta át az Aranytoll Életmű-díjat Szále László, az Aranytoll Bizottság elnöke és Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke.

Aranytoll Életmű-díjban részesült:

 • Bóta Gábor színházkritikus, szerkesztő
 • Eszéki Erzsébet kulturális újságíró
 • Kárpáti János külpolitikai újságíró
 • Szekfű András filmtörténész, médiaszociológus
 • Tamás Ervin, a Népszabadság volt főszerkesztő-helyettese
 • Németh Zoltán, a vajdasági Magyar Szó volt főszerkesztő-helyettese

Átadták a Vastoll-díjat:

A MÚOSZ Elnöksége 2018-ban hozta létre a szövetség Vastoll-díját, amelyet sok évtizedes újságírói munkásságukért és a MÚOSZ iránt tanúsított hűségükért azoknak a tagtársaknak adományoznak, akik betöltötték 90. életévüket.

Díjazottak: Feuer Mária, Horn János, dr. Kovács Gábor, Kulcsár István, Libik Gábor András, Nádory István, Sándor György, Surányi Erika, Vitray Tamás

A MÚOSZ Tiszteletbeli Tagja

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége 2013 óta – néhány év kihagyással - a Magyar Sajtó Napja alkalmából rendezett ünnepség keretében kiemelkedő és példaadó szakmai és közéleti tevékenységükért a MÚOSZ Tiszteletbeli Tagja címet adományozza. Kapták:

 • L. Ritók Nóra pedagógus, grafikusművész, az Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója
 • Urbán Ágnes, a Budapesti Corvinus Egyetem Infokommunikációs Tanszékének tanszékvezető docense, a Mérték Médiaelemző Műhely kutatója.
 • Kukorelly Endre József Attila-díjas író, költő, újságíró, a Baumgarten-emlékdíj újra-alapításának kezdeményezője, a Nyugodt Szív A Lakhatásért Alapítvány megalapítója

Átadták a Földes Anna interjú-díjat:

Földes Anna előbb az Irodalmi Újság, majd évtizedeken át a Nők Lapja munkatársaként több ezer interjút készített művészekkel, tudósokkal és közemberekkel. Nemcsak művelte az interjúkészítést, de tanította is: 17 éven át a MÚOSZ Bálint György Újságíró Akadémia igazgatójaként, illetve tanáraként is tevékenykedett. Munkásságát a szakma Rózsa Ferenc-díjjal és Aranytoll-díjjal ismerte el.

A díjra olyan, írásos formában elkészített interjúval lehet pályázni, amely a díjátadást megelőző évben készült és jelent meg a nyomtatott vagy elektronikus sajtóban. A pályázatokat idén is egy - Földes Anna családja által felkért – háromtagú szakmai kuratórium értékelte.

A Földes Anna interjú-díj idei nyertese:

 • Mátrainé Mester Katalin

A MÚOSZ néhány szakosztálya kiemelt feladatának és egyúttal küldetésének is érzi, hogy az általuk alapított díjat a kiemelkedő szakmai munkát végző újságírók évről évre megkapják.

Idén három szakosztály díját adták át.

Az Év Gazdasági Újságírója díjat, amelyet a Gazdasági és Médiatudományi Szakosztály alapított. A díjat kapta: Jandó Zoltán, a G7 újságírója.

Soó Rezső-díj: A díjat 2012-ben alapította a MÚOSZ Környezetvédelmi, Vízügyi és Idegenforgalmi Szakosztálya. A díjat annak az újságírónak ítélik oda, aki a környezetvédelem vagy a vízügy területén kimagasló munkát végzett. Idei díjazott: Osváth Sarolta, a Heti TV főszerkesztője.

Virág F. Éva-díj: a MÚOSZ Kulturális Szakosztálya alapította 1996-ban Virág F. Éva emlékére, a kulturális publicisztika terén kimagasló teljesítményt nyújtó kollégák elismerésére. A díj szimbolikus értéke 1 forint, ami azt fejezi ki, hogy a kulturális kérdésekről író újságírók figyeljék és értékeljék egymás tevékenységét. Az öt főből álló kuratórium az előző év kulturális publicisztikáiból válogatva a díjat évente egy alkalommal ítéli oda. 2023-ban a díjat kapta: Herczog Noémi színikritikus, szerkesztő.

A Nyugat.hu szerkesztősége: Komondi Gábor, Szilágyi József, Józing Antal, Czömpöl Bianka, Roznár Gyöngyi, Vincze Ádám, Fodor Ármin és Mészáros D. Zsolt. A fotóról hiányzik: Tánczos Mihály, Németh Krisztián, Pataki Gergely, Nagy Zoltán, Nagy Ákos Balázs és Laskovics Márió.
Mészáros D. Zsolt
Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet