Tavaszi pezsgés a soproni múzeumokban

Már a jó időre és a húsvéti ünnepkörre készülnek Sopronban a múzeumok, izgalmas programjaik a család minden tagjának tartogatnak újdonságot.

"Drágakövek" címmel nyílik időszaki kiállítás április 4-én a Soproni Múzeum néprajzi gyűjteményének hímes tojásaiból a Macskakő Közösségi Térben (Sopron, Szent György u. 12.). A változatos technikával díszített hímes tojások technikáinak leírását is megismertetik a vendégek a gyermekmúzeum két hétig látható minitárlatán. A múzeumi gyűjtemények legszebb darabjaival kedvet szeretnének csinálni a látogatóknak a tojás díszítéséhez. Néhány hagyományos díszítési móddal is megismerkedhetnek majd a Húsvéti családi játszóházban. A tárlat április 4-től 16-ig látogatható kedd-vasárnap 10 és 18 óra között a Szent György utcában.

Lenck-villa tavaszi zsongásban.
Soproni Múzeum

A Központi Bányászati Múzeumban (Sopron, Templom u.2.) április 7-én, pénteken 11 órakor tárlatvezetésre várják a családokat Erdeiné Kuslics Katalin múzeumpedagógussal. A bányászati múzeum kiállításai nem csak a Kárpát-medencei bányászat történetének állítanak emléket, de mozgó modellek segítségével a bányagépek működését is bemutatják, a pinceszinten található Élménybánya pedig a legkisebbeknek kínál remek szórakozási lehetőséget.

A hagyományos húsvéti családi játszóházat idén április 7-én tartják, péntek délután 15-től 17 óráig a Macskakő Gyermekmúzeumban Martos Virág és Egresits Anita vezetésével. Tojásdíszítési technikák és kézműveskedés várja a kicsiket és nagyokat.

Petőfi-versek és átiratok – a múzeum kerítés-kiállítása a Lenck-villa Deák-téri kerítésén a Költészet Napja alkalmából köszönti Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját és a Petőfi-emlékévet. A verseket április 6-tól -11-ig olvashatják a Deák téren.

Húsvétvasárnapi tárlatvezetést kínálnak a családok részére a Lenck-villában (Sopron, Deák tér 1.) dr. Németh Ildikó múzeumpedagógussal, április 9-én délután 3 órakor. A nközelmúltban megújult Lenck-villa a Soproni Múzeum állandó néprajzi kiállításának ad otthont. A „Mestermű. Polgári életvilág és kézművesség a 19. század végi Sopronban” című tárlat arról mesél, hogy hol és hogyan találkozik össze a kézműves és a városi nagypolgár életvilága. Egy elképzelt családi esküvő vezet minket végig a kiállításon: a villát benépesítő nagypolgári család és személyzetük lázasan készülődik lányuk, Liza esküvőjére, járják a különböző műhelyeket, hogy a nagy napra, mikor az ifjú pár örök hűséget esküszik egymásnak, minden készen álljon.

Húsvétvasárnap (április 9-én) délután 2-től 4 óráig játékos családi délutánt rendeznek a Lenck-villa kertjében. Alkalmi szabadtéri fotókiállítás, tojáskirakó- és labdakereső játék apró jutalmakkal, húsvéti kvíz és szókereső játék mellett rovarhotel lakói és bimbózó virágos fák is várják a látogatókat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra