Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Két vagy három ember helyett dolgoznak

A soproni postások a hőségben is teszik a dolgukat.
Hirdetés
Hirdetés

Több olyan foglalkozást is találunk a környezetünkben, amelynek képviselőire felnézünk: akár a karantén időszakában végzett munkájuk miatt, akár az időjárás viszontagságaival összefüggésben. A postásokat duplán is tisztelhetjük. A biciklivel közlekedők kora reggeltől késő délutánig úton vannak, hordják a leveleket, eljuttatják a pénzküldeményeket, s emellett arra is van idejük, hogy néhány kedves mondatot szóljanak a címzettekhez. Személyes tapasztalataim alapján a kézbesítők remek és hiteles emberek.

A soproniak közül meghatározó karakter az a fiatalember, akivel hosszú évek óta ismerjük egymást. Hajdan kedves tanítványom volt, egy ideje ő hozza a leveleket, számlákat, jókívánságokat tartalmazó borítékokat. A hőségben is mindig mosolygós és tisztelettudó. Arról faggattam, hogyan bírja ezt az őrült meleget, és a nyári szabadságok miatti helyettesítést.

Azt mondja: neki nincs baja a hőséggel, imádja a nyarat. Reggel 7-kor kezd dolgozni: először szétválogatja a leveleket, nemcsak a saját körzetének címzettjeit, hanem a helyettesített kollégáét is. 9 óra körül indul útnak, eljuttatja a küldeményeket: az ajánlott, az elsőbbségi és a sima leveleket, valamint a pénzösszegeket. A munkakeretnek megfelelően általában délután 4-ig, 5-ig dolgozik, ám van, hogy korábban, van, hogy később végez. Ilyenkor nyáron lényeges több a munkája neki és a kollégáinak is, elsősorban a szabadságolások miatt, de azért – ahogy fogalmaz - „elbajlódnak vele”.

Munkahelyükön reggel védőitalt (hideg vizet) kapnak és a vírushelyzetre való tekintettel úgynevezett folyékony kesztyűt is: mielőtt kezdenek, bekenik vele a kezüket, és védve vannak, amíg a levélhordás végeztével le nem mossák. Arra a kérdésre, összesen hányan dolgoznak Sopronban kézbesítőként, meglepő választ kaptam. Kiderült, összesen 36-an vannak. Ennek oka pedig, hogy a hűség városában hivatalosan hetvenezren élnek, s ennyi ember levél- és pénzküldeményeinek eljuttatásához elég a közel 40 postás. Mivel a város lélekszáma valójában – nem hivatalosan – 130 ezer körüli, a kézbesítők nagy része két, esetenként három ember helyett dolgozik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Hirdetés