Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Zebraminimum a gyalogosok védelmében

A képviselő 40 km/órás sebességkorlátozást javasol.
Hirdetés
Hirdetés

Évente körülbelül 2500 gyalogost ütnek el az utakon. Az ilyen balesetek 40 százaléka a kijelölt gyalogátkelőhelyeken történik- tudtuk meg az ATV-ből. - Az Innovációs és Technológiai minisztérium most felkarolta Székely Sándor független országgyűlési képviselő kezdeményezését az úgynevezett zebraminimumról. A kezdeményezéssel azokat a gyalogos gázolásokat előzné meg a képviselő, amelyek zebrán történnek.

Szentendrén csak a szerencsén múlt annak a négy embernek az élete, akiket a közelmúltban egy többsávos úton gázolt el egy autó a zebrán. Májusban egy egész családot ütöttek el Miskolcon a kijelölt gyalogátkelőn. A babakocsit toló anya és gyermeke kórházba került.

Az ún. „zebraminimum” megalkotását Székely Sándor független országgyűlési képviselő vetette fel, aki a balesetek csökkentése érdekében országos gyalogátkelőhely-újrafestési programot indítana, és akár változtatna a KRESZ-en is.

Évente átlagosan 2500 gyalogost ütnek el a magyar közutakon, ebből ezret a zebrán. Ezeknél egyértelmű az autós felelőssége. A sofőrök számára viszont a zombiként közlekedő, mobiltelefonba mélyedő gyalogos az ismerős kép. A rendőrség nem változtatna a KRESZ-en.

Berzai Zsolt alezredes szerint elkerülhetők a balesetek. Ő azt vallja: ha a gépjárművezetők megtartják a közlekedés szabályait, tehát kellő óvatossággal, körültekintéssel, lassabb tempóval közelítik meg a gyalogátkelőhelyet, a gyalogos pedig körülnéz, mielőtt az úttestre lép, még akkor is, ha neki van elsőbbsége, nem lehet baj.

Székely Sándor programja a 40 km/órás sebességkorlátozásra is javaslatot tesz iskolák, óvodák környezetében. A Budapesti Autósok Közösségnek társalapítója úgy látja, hogy forgalom-lassítási terv kétélű intézkedés lehet.

- Ez valóban hozhatna abból a szempontból eredményt, hogy ilyen esetben a gyalogos nem sérül annyira meg, ugyanakkor rengeteg hátránnyal is jár, környezetszennyezéstől kezdve az agresszióig, feszültséget okozna ez a sofőrökben - mondta Csősz Krisztián.

A zebraminimumot az országgyűlés gazdasági bizottsága is támogatja. Az Innovációs és Technológiai Minisztériumban pedig már létrejött egy bizottság, amelyik a részletekkel foglalkozik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Hirdetés