Újragondolt teremtés

Malmárium - a szó is új, a megfogalmazott gondolatok, sőt, a képzőművészeti eszközök is azok a soproni Kárpáti malom első kiállításán. Gerencsér Pán Tamás egyedi alkotásai játékosak, többrétegűek, alázatosak: hódolatok a Teremtőnek egy sajátos újrateremtéssel.

Egy gombostűt sem lehetett leejteni Gerencsér Pán Tamás Malmárium című kiállításának megnyitóján a Kárpáti malomban. Hogy a grafikusként ismert soproni vállalkozó alkotásaira, az ICOMOS- és Winkler Oszkár-díjjal elismert műemléki épületre, annak első tárlatára vagy egymásra volt kíváncsi a publikum, az nyilván nem derült ki, de senkinek sem kellett csalódnia. A malom szebb, mint újkorában, hófehér belső falain, a fagerendák alatt pedig különösen otthon érezhetik magukat Gerencsér Pán Tamás alkotásai.

Gerencsér Pán Tamás
N. M.

A régi és az új, a misztikum és a realitás, az anyag és a szellem, a látható és a láthatatlan fognak itt kezet és perdülnek táncra. Mondjuk a megnyitón túl sokan voltunk ahhoz, hogy ezt be- és átlássuk, de ezért is érdemes visszamenni, és mélyen belenézni ezekbe az öreg falécek közé bújtatott, ablakkeretek mögé szelidített vagy éppen papírfecnikből alkotott varázslatos világokba.

Mert Gerencsér Pán Tamás újrateremtett egy világot. Csakúgy mint az Úristen, szinte a semmiből. Ő por és hamu helyett évekig gyűjtögetett papírszeleteket, kidobásra ítélt bútordarabokat, régi kovácsműhelyek öreg vasemlékeit használta fel az alkotás során. Első ránézésre a képek szépek, esztétikusak, jól mutatnak, egyediek. Már ennyi is siker. De minél tovább nézi az ember, újabb rétegeket fedez fel, és ha szán rá elég időt, megismerhet egy különleges, új dimenziót - s azt is, aki ezt létrehozta.

Minden képen ott vannak a jelek, aki figyel, minden lépéssel közelebb juthat a megismeréshez. Mint Juditnak a Kékszakállú herceg várában, kinyílnak az ajtók, csak itt nem záródnak ránk. Kiderül, Gerencsér Pán Tamásnak fontos a múlt, hogy annak értékeivel jövőt építhessen. Elárulják a jelek, hogy lelkesedni tud régi gyerekmondókák, Bereményi-dalok, imádságos könyvek egy-egy soráért és dallamáért. Ott vannak az archaikus jelek, amik továbbgondolásra késztetnek. Rájövünk, hogy a grafikus gyakran párban gondolkodik, szeret játszani, humorérzéke van és túl lát a titkokon. S ámulunk, hogy ki tudja rakni papírdarabokból a fényt...

Az jutott eszembe a képeket nézve, hogy ha látnánk Istent, nem beszélhetnénk hitről. A magyar szó három betűje magában foglalja az egész keresztény mondanivalót: kézzel fogható bizonyítékok nélküli elismerése egy mindent irányító létezőnek. Gerencsér Pán Tamás ezt a létezőt fogalmazta meg, az erről alkotott véleményét festette, ragasztotta, szögelte keretek közé. "Hitében" egyensúly van, szimmetria és mélység. Kész történeteket is elmesél magáról és világáról "fura" képein, miközben kifordít, fejre állít, lecsupaszít és egyszerűsít - hogy megértsük mi is. A végeredmény egy szép új világ, tele szeretettel, szépséggel, békével. Az embernek sírni lenne kedve a végére: hát így is lehetne! Ilyen lehetne a teremtett világ!

A Malmárium című kiállítás július 30-ig látogatható hétvégenként.
N. M.

Gerencsér Pán Tamás Malmárium című kiállítása július 30-ig, szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között tekinthető meg az Erdei malom köz 4. szám alatti Kárpáti malomban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra