A Soproni Ünnepi Hetek a város szíve dobbanása - és mindjárt kezdődik!

Június 9-től július 2-ig tart Sopron kulturális fesztiválja, szombaton pedig érkeznek a környék tündérei és manói a Tündérfesztiválra.

Soproni Ünnepi Játékok elnevezéssel 1932. szeptember 3-án volt az első SÜH, illetve ezt az alkalmat tekinti annak a város. Igazi ünnep volt, a soproniak egyik fele énekelt a Fő téren, a másik fele pedig hallgatta. Akkor este 8 óra 10 perckor felhangzott Haydn Teremtés oratóriuma és a háború éveit kivéve azóta minden évben megünnepli a helyi és az egyetemes kultúrát a város. Így lesz most is.

- A soproniak elvárják a minőségi kultúrát, a Pro Kultúra Nonprofit Kft. ennek eleget tesz, a város pedig támogatja ebben - fogalmazott Farkas Ciprián polgármester a szerdai sajtótájékoztatón. Seregély Dóra marketingigazgató azt emelte ki, hogy visszatérnek a hagyományhoz, miszerint a SÜH a soproniakról szóljon a soproniakhoz, de úgy, hogy a város értékei érdekesek vagy szórakoztatóak lehessenek másoknak is. Ebbe az elképzelésbe illeszkedik például Giczy János festőművész életműkiállítása a Fabrícius-ház galériájában.

Kóczán Péter ügyvezető a több mint húsz helyszín félszáz programját ismertetve először a Barlangszínházról beszélt, ami mindig is egyik fontos bázisa volt az ünnepi heteknek. Idén kicsit másképp lesz: egyrészt mert a fertőrákosi játszóhely előadásai májustól szeptemberig nyúlnak, szemben a SÜH június 9-től július 2-ig tartó három hetével, másrészt a legtöbb programra már el is fogyott a jegy.

A zene, mint mindig, idén is hangsúlyt kap a programok között, de lesz színház, képzőművészet, népzene és sport is, mint testkultúra. Szorosan kapcsolódik a rendezvényhez a Soproni Egyetem, a városi könyvtár és a Soproni Múzeum is. A nagy produkciók mellett lesznek leülős, csendes, beszélgetős lehetőségek is, hogy "a város kulturális szövetének fontos részeit átbeszélhessük és megjeleníthessük a jövőben is" - fogalmazott Kóczán Péter, aki a szerint "a SÜH Sopron fontos szíve dobbanása". Ezt jelenítették meg idén a logóval is. Természetesen nagyon fontosok ebben a három hétben a gyerek- és ifjúsági programok, közülük is a legfontosabb a szombati Tündérfesztivál. Idén új szervezővel a víz témakörében állították össze a programokat, félő, hogy be is vonzották a túl sok vizet. Pénteken kiderül, hogy hagyományosan az Erzsébet-kertben, azaz a szabadban, vagy a Liszt-központban, "szárazon" találkozhatnak a régió tündér- és manóküldöttei. Akiknek ezúttal egynapos lesz az ünnep.

Az ünnepi hetek idei logója. "Sopron szíve dobbanása."
Enyugat.hu

Újdonság lesz a Soproni Utcák Ünnepe június 24-én, a Múzeumok Éjszakáján. Ez gyakorlatilag egy nagy utcabál lesz a Fő téren, ahová a távolról érkezőket is várják. Aki lakcímkártyájával igazolni tudja, hogy Soproni vagy Ödenburger utcában lakik, még ajándékot is kap.

A Soproni Ünnepi Hetek részletes programját megtalálják ide kattintva , a Tündérfesztiválról pedig itt tájékozódhatnak .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra