Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy f_sznak nevezte a győri alpolgármestert, ezért három év próbára bocsátották

Egy Facebook-poszthoz kommentelt a férfi, bíróság elé vitték. A TASZ látta el a jogi védelmét.
Hirdetés
Hirdetés

"Én egy ismerősömnek reagáltam, aki megosztott egy írást, hogy „hagyd, ne foglalkozz vele, ez egy fasz”. Ennyi történt, de itt Győrben vannak, akik megnéznek mindent" - idézi a vádlottat a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) blogja .

"Alacsony a kritikatűrő képessége"

"A most 40 éves Radnóti Ákos sokoldalú politikusa Győrnek: életrajza szerint ugyanazon évben – 2014-ben – lett az Idősügyi Tanács elnökhelyettese, mint a Városi Diákfórum önkormányzati delegáltja. Na és persze a város alpolgármestere, ezt a tisztségét pedig Borkai Zsolt dicstelen távozása után is megtarthatta. Az új városvezető, Dézsi Csaba András szerint Radnóti "fiatal, dinamikusan dolgozó politikus", ám a jelek szerint a kritikatűrő képessége messze alatta marad munkabírásának" - írják a győri alpolgármesterről.

Radnóti Ákos korábban letiltotta a TASZ ügyfelét, B. Zoltánt Facebook-oldaláról, és ezt tette több kormányközeli média is. B. Zoltán ugyanis szereti elmondani a véleményét, rendszeresen kommentel közéleti ügyekben.

Radnőti Ákos Győr alpolgármestere
Forrás: ataszjelenti.blog.hu

B. Zoltán arra viszont végképp nem számított, amikor leírta a véleményét Radnótiról, hogy az el fog jutni az alpolgármesterhez. A kommentet ugyanis egy ismerőse oldalára írta, annak egy bejegyzése alá, meglepődött, amikor kiderül, hogy Radnóti Ákos alpolgármester ezt az oldalt is olvassa.

Radnóti Ákos ügyvédje, az emlékezetes adriai hajóútról ismerős dr. Rákosfalvy Zoltán feljelentést tett az alpolgármester képviseletében. B. Zoltánt tanúként hallgatták ki a rendőrségen. Az ügy ezután a a szombathelyi bíróságra került, mert a győri járásbíróság elfogultságot jelentett.

Először békéltető tárgyalásra került sor, ahol, mint B. Zoltán felidézte, az alpolgármester arról beszélt, hogy ő mi mindent köszönhet neki győri lakosként. B. Zoltán hajlandó lett volna bocsánatot kérni azért, mert nem vette észre, hogy nyilvános volt az a bejegyzés, amihez hozzászólt, de Radnóti Ákos ezt nem fogadta el.

B. Zoltán ezután fordult a TASZ-hoz. A szervezet ügyvédje, Hüttl Tivadar az elsőfokú tárgyaláson elhangzott védőbeszédében arra hívta fel a figyelmet – az Alkotmánybíróság egy korábbi határozatával összhangban –, hogy a közügyek megvitatásának határát akkor lépi át valaki, ha véleménynyilvánítása az emberi természet legbelsőbb köreibe hatol, öncélúan támadva a személyiség és az identitás lényegét alkotó vonásokat.

Ebben az esetben nem igazolható, hogy ilyesmi történt volna, ügyfelünk valóban trágár, de kritikai élű megjegyzést tett az alpolgármesterre, közhatalom-gyakorlói tevékenységét célozva. A cikk, amihez Zoltán hozzászólt, azt kifogásolta, hogy a fiatal politikus – a szerző álláspontja szerint – a nyugdíjas választókat befolyásolta az önkormányzati választás előtt azzal, hogy az Idősügyi Tanács keretében ingyenes koncertet szerveztek. Mindez közügy, és ezzel kapcsolatban a kritikát – a felfokozott kampányidőszakban különösen – Radnóti Ákosnak tűrnie kell.

A bíró ezzel nem értett egyet és három év próbára bocsátotta Zoltánt. Az elsőfokú ítélet azonban nem jogerős és bízunk abban, hogy másodfokon felmentik ügyfelünket.

A történet részletesen a TASZ blogbejegyzésében olvasható.

Címlapképünkön a győri városháza.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Közélet

Hirdetés