Az otthon hiánya gyakran az álmok elvesztésével jár

Mrożek színművének bemutatójára készülnek a soproni színházban.

A Soproni Petőfi Színház kamara játszóhelyén megtartották Sławomir Mrożek Emigránsok című színművének munkabemutatóját. A koprodukció két főszereplője Kis Domonkos Márk és Gál Tamás színművészek. A rendező Pataki András. A közönség várhatóan szeptemberben láthatja először az előadást a tervek szerint Vácott és az országban több helyen. A leghűségesebb város teátruma a 2021/22-es évadban tűzi műsorra a darabot.

AA–t a Jászai-díjas Kis Domonkos Márk alakítja. XX–et a szintén Jászai-díjas Gál Tamás formálja meg. Ők még soha nem játszottak együtt. Izgalmas munkának tartották ezt a feladatot, mint mondták, mai napig érvényes sorsok, üzenetek bemutatására nyílt lehetőségük. Mindketten úgy gondolják, Sławomir Mrożek darabja különösen aktuális, amikor világjelenség, hogy sokan más országokban igyekeznek a jobb élet reményében boldogulni, új identitást találni. A darabban bemutatott egymástól elszigetelt két ember sorsának felvillantása közben az író valójában egyik figurának sem ad teljes mértékben igazat, hol egyiknek, hol a másiknak hihet a néző.

- Ha valaki elhagyja hazáját, nem biztos, hogy teljes életet tud élni utána, maradhat hiányérzete abból a szempontból, mi az, ami nem pótolható az életben pénzzel, jóléttel. Az otthon, a szülőföld hiánya gyakran álmok elvesztésével jár, s amit a szabadság, a boldogulás vagy boldogság árának hisz az ember, elviselve akár a kilátástalanságot, belső rabságot sorsának jobbra fordulásáért, az identitásának az elvesztésével járhat és tévútra vezetheti – mondta Gál Tamás színművész szerepéről, XX-ről.

- Amíg nem állunk meg, addig az általunk választott és hajszolt szabadságnak a valódi útja sem látható és élhető meg igazán. Kergetett illúzió maradhat, részleges sikerekkel. Elveszhet közben a valódi énünk, identitásunk, hivatásunk, mindaz, amit gondolunk a világról, egy eszméről, célról, létezésünkről, annak értelméről. Értékelnünk kell, amink van, nyitni a világ felé, megtartva azt, hogy kik vagyunk, honnan jöttünk, hol a helyünk, mi a dolgunk, teljesen mindegy, milyen munkát végzünk. Különben saját magunk foglyai maradunk az álmainkkal – foglalta össze Kis Domonkos Márk színművész AA szerepéről alkotott gondolatait Sławomir Mrożek Emigránsok című drámájának próbái után.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet