Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Brenner: Mikor fürödhetünk végre a Fertőben?

Határon átnyúló környezetvédelmi hatástanulmányt sürget a Jobbik és válaszokat vár a Fertő parti beruházással kapcsolatban.
Hirdetés
Hirdetés

A Fertő tó fejlesztése régi ígéret és régen elvárt lépés. 2018 novemberében a tervezett beruházás első fórumát a soproni Jobbik szervezte meg, ahol az érintettek, cölöpház-tulajdonosok, csónaktulajdonosok, jachtosok, vállalkozók és aggódó civilek végre elmondhatták kétségeiket, panaszaikat - eleveníti fel a történteket Brenner Koloman, az Országgyűlés alelnöke, a Jobbik soproni választókerületi elnöke.

- Mi nem a beruházás ellen vagyunk, hiszen részletes terveket is bemutattunk arról, hogy a fertőrákosi strand mellett, a hegykői és balfi tókijáratot egyszerre kellene felújítani. A tervezett hotel és egy ekkora jachtkikötő egy ilyen alacsony vízállású, iszposodó vízhez viszont nem kell. Ráadásul egy Natura 2000-es természetvédelmi terület határán van az egész, és a Fertő az Unesco világörökség része is. Ki kell hangsúlyoznom, hogy mind a Fertő tó barátai, mind a Freunde des Neusiedler Sees egyesület az UNESCO világörökséget védi a Fertő tó környékén, mindegy hogy osztrák, vagy magyar megalomán beruházásokkal szemben, hiszen a tó közös örökségünk a volt történelmi Nyugat-Magyarországon! - hangsúlyozza Brenner Koloman.

- Ezért is született meg az a közös határozat, amelyben felszólítottuk a burgenlandi tartományi kormányt, hogy a további engedélyezések előtt mindenképpen legyen egy határon átnyúló környezetvédelmi hatástanulmány. Ezen kívül felszólítottuk az osztrák és a magyar kormányt, hogy tartsák be az UNESCO világörökségi szerződésben vállalt kötelezettségüket és védjék meg a kulturális örökséget a Fertő tó környékén. A néppárti Jobbik és az aggodó soproni polgárok nevében továbbra is várjuk a válaszokat a következő jogos és megválaszolatlan kérdésekre. Nem tudjuk, ki a terület vagyonkezelője? Milyen jogköre, felhatalmazása van a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő nonprofit Zrt-nek? Milyen indokkal tiltották meg a magyar vállalkozók, üdülőházak, büfék üzemeltetést, míg az osztrák vendégház zavartalanul működhetett? Miért akadályozták a magyar hajók működését, míg az osztrák hajó üzemelhetett? Mi indokolta a strandbezárást, miközben valós építési tevékenység lassan két éve már, hogy el sem kezdődött? Készült-e haszonelemzés a beruházásról, a létrehozott objektumok üzemeltetéséről, ha igen hol érhető el? Mekkora költséggel járt az új (a 2015-östől eltérő) Fertő-tavi fejlesztési koncepció és tervek elkészíttetése? Ez milyen költségvetésből került kifizetésre? Hány alkalommal, mikor, hol és milyen formában történtek a fenti társadalmi egyeztetések? Ezek hol és mikor kerültek előzetesen meghirdetésre? És a legfontosabb: mikor fürödhetünk végre a Fertőben? - sorolta kérdéseiket Brenner Koloman.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Hirdetés