Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A pálinkafőzés hozzátartozik Magyarország hagyományaihoz

A kormány az Unióval szemben a szabályok megváltoztatását szeretné.
Hirdetés
Hirdetés

Magyarország következetesen kiállt amellett, hogy a saját célú pálinkafőzés adómentes legyen, és ez most megvalósulhat uniós szinten is - mondta az MTI-nek Tállai András a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. Az erről szóló részletszabályok már érvényesek, azokat a 2020/1151. számú irányelv tartalmazza.

Az irányelv szerint a párlatfőzés háztartásonként évente 50 liter gyümölcsszeszig adómentes lehet, és a mentesség mind az otthoni, mind a bérfőzdei előállításra érvényes. A pálinkafőző magánszemély nem adhatja el a párlatát, de azt családtagjai és vendégei elfogyaszthatják – összegezte az index.hu.

Tállai András felidézte, hogy a pálinkafőzés hozzátartozik Magyarország hagyományaihoz. A kormány emiatt az Európai Unió minden fórumán fellépett azért, hogy elérje a szabályok megváltoztatását. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország évekkel ezelőtt már megvívta a maga "pálinka-szabadságharcát": a magyar kormány korábban adómentessé tette bizonyos mennyiségig a pálinkafőzést, Brüsszel azonban kötelezettségszegési eljárást indított emiatt.

Hosszas egyeztetések után végül 2015-ben nagyon kedvezményes szabályokat harcolt ki a kormány. Az elmúlt időszakban arról folytak a tárgyalások, hogy ezeket, az egyébként csekély terhet előíró rendelkezéseket - például a főzést megelőzően a literenként 700 forintos, úgynevezett párlatadójegy megvásárlását - is el lehessen törölni.

Az év elejei adatok szerint több mint 26 ezer főzőberendezés van a magyar háztartásokban, és 2020 első félévében fél év alatt közel 44 ezer párlatadójegyet váltottak ki az otthonfőzők. A desztillálóberendezés nyilvántartásba vételi kötelezettségét az új irányelv is előírja, ám az adómentesség miatt párlatadójegy kiváltására a jövőben már nem lesz szükség.

Az új kedvező szabályok az irányelv rendelkezései szerint 2022. január 1-vel léphetnek hatályba. A kedvezményes szabályok alkalmazásához az irányelv rendelkezéseit át kell ültetni a hazai jogrendbe. Tállai megjegyezte, hogy ezért az Országgyűlés akár már az idén ősszel dönthet a pálinkafőzés szabadságát biztosító törvényjavaslatról. A Pénzügyminisztérium jelenleg vizsgálja, hogy lehetséges-e a hivatalos, EU által meghatározott másfél évnél korábban, akár már a jövő évben alkalmazni az adómentes párlatfőzés szabályait.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Hirdetés