Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Teljes kapacitással üzemelnek szeptembertől az egyetemi kollégiumok

Sopronban kéthetes karanténra kötelezik a külföldről érkező hallgatókat.
Hirdetés
Hirdetés

Teljes kapacitással üzemelnek szeptembertől az egyetemi kollégiumok, beköltözhetnek a külföldi hallgatók is, és nem lesz kötelező koronavírus-tesztelés. Óvintézkedéseket viszont bevezetnek – írja a Magyar Nemzet.

A Debreceni Egyetemen az új tanévet a teljes, hivatalos férőhelyszámmal kezdik, nem terveznek kapacitáscsökkentést az esetleges második hullám miatt. A külföldi hallgatóknak hosszú távra szobákat bérelnek az egyik helyi szállodában, hogy legyen hová elhelyezni azokat a fiatalokat, akik a beutazáskor sárga és piros jelzésű országokból érkeznek.

A Nyíregyházi Egyetemre is visszatérhetnek a külföldi hallgatók, és szükséges esetén, gondoskodnak a hatósági házi karanténra kötelezett fiatalok elhelyezéséről. A fertőzés kialakulásának minimalizálása érdekében, a 2+2 ágyas szobákban most inkább 1+1 fő szobabeosztással helyezik el a diákokat, folyamatosan fertőtlenítik a helyiségeket, de a beköltözéskor senkitől nem kérnek igazolást vagy negatív koronavírus-tesztet.

A Soproni Egyetem már szigorúbb, kéthetes karanténra kötelez valamennyi külföldről érkező hallgatót. Ettől függetlenül, teljes kapacitással üzemelnek a kollégiumaik, fokozott higiéniai előírások betartása mellett.

Lesz változás a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) is: a lakószobákon kívül, a közös használatú területeken és a közösségi helyiségekben mindenki számára kötelező védőmaszk viselése, a liftekben egyszerre csak egy fő tartózkodhat és az épületekben mindenhol kérik a másfél méteres távolság megtartását. Saját maszkról a hallgatók maguk kötelesek gondoskodni. A kollégiumok területén rendezvények megtartására nem lesz lehetőség.

A férőhelyek számában nem tervez változtatást a Műegyetem, de a vendégfogadást szigorúan szabályozzák. A hallgatók kollégiumi időszakonként (nyári/őszi/tavaszi) csak egyetlen vendéget fogadhatnak, akinek az adatait az erre kijelölt formában, előzetesen rögzíteni kell a megadott informatikai rendszerben. Újdonság továbbá, hogy a diákoknak beköltözésekor egy kérdőívet kell kitölteniük, amelynek eredménye alapján, az intézmény kötelezheti őket PCR-teszt elvégzésére.

Speciális óvintézkedéseket hozott az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) is, amely összesen 17 kollégiumot és szakkollégiumot működtet vagy bérel országszerte, ebből 11-et Budapesten. A fővárosi kollégiumokban szobánként két főre csökkentették az elszállásolható diákok számát, emellett alternatív szálláslehetőségeket is elérhetővé tettek. A nemzetközi diákoknak egy 500 férőhelyes magánszállást biztosítanak, valamint további 900-1300 férőhelyet kötöttek le kedvezményes áron elérhető szálláshelyeken, így összesen körülbelül 1600-2000 hallgató elszállásolására alkalmas albérleti és magánkollégiumi lehetőség érhető majd el az ELTE-seknek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Hirdetés