Vidnyánszky azt mondja: építeni és nem rombolni szeretne

Szerinte egy nemzetközi háttérhatalom nem akarja, hogy a Színművészeti kuratóriumának elnöke legyen

Hetek óta forrnak az indulatok a Színház- és Filmművészeti Egyetem tervezett átalakítása miatt, nap mint nap jelennek meg új tiltakozó nyilatkozatok.

Ahogy arról az index.hu is beszámolt, indokolatlanul szűk, néhány hónapos határidővel, megannyi ellenséges kormányzati megnyilvánulás után szeptember 1-jével modellt vált az SZFE: fenntartója az állam helyett egy vagyonkezelő alapítvány lesz. Ennek a vezetésére jelölték ki Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját, a névsorról az egyetemet nem tájékoztatták, a vezetőség csak egy részben másról szóló sajtóhírből értesült erről. A névsorra reagálva felmondott az egyetemen 41 éve tanító Zsámbéki Gábor és az egyik intézet vezetője, Gáspár Máté is, más oktatók és a kulturális élet jeles szereplői pedig einstandnak, gőgös nyomulásnak nevezték a lépést. Az egyetem átalakítása ellen a diákság is tiltakozott.

Az ügy kapcsán Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója interjút adott a Kossuth Rádiónak. Az alapítványi intézménnyé átalakított Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumának elnöke azt mondta, nem számított ennyire éles és bántó támadásokra. Véleménye szerint az SZFE az átalakítás után is állami intézmény marad, ez „nem egy magánvalami, mert ha ez egy magánegyetem volna, akkor érteném a hőzöngést meg ezt a szintű vihart, de ez nem egy magánintézmény, a magyar állam tartja fönt, és dönt úgy, hogy így fogja működtetni”. Vidnyánszky szerint az egyetemen van „egy klikk, egy bagázs”, amely uralja az intézményt, a változást akaró tisztességes szakemberek pedig nem mernek megszólalni.

- Úgy működik a rendszer, hogy jobb hallgatni. Hát láttuk Eszenyi Enikő kapcsán, micsoda gyilkos gépezet van itt a háttérben – jelentette ki. (Eszenyi Enikő egyébként abba bukott bele a Vígszínház igazgatójaként, hogy az év első felében több tucat színész és színházi alkalmazott vádolta meg verbális erőszakkal és hatalmi visszaéléssel az intézményvezetési módszerei miatt.)

A Nemzeti Színház igazgatója azt vallja: valójában egy nagy, nemzetközi háttérhatalom nem akarta, hogy ő az egyetem kuratóriumának elnöke legyen. Az igazgató szerint a szakma teli van történetekkel arról, hogyan lehetetlenítettek el embereket, szorítottak partvonalra jobboldali gondolkodásuk miatt, sőt a mai napig nyomás van a Nemzeti összes színészén és dolgozóján, mert a baloldali klikk szemében bűnös dolog, hogy valaki ott dolgozik.

Vidnyánszky egyébként azt állította, hogy építeni, és nem rombolni szeretne az SZFE élén, és augusztus 20-án találkozik az új kuratórium az egyetem vezetésével - írta meg az index.hu.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet