Ungár Péter: Próbálok nem butaságokat beszélni

Egy fisting partyról készült képet nem vinne be a Nemzeti Múzeumba, Orbán Viktort kimagasló intellektuális képességű embernek tartja. Az LMP társelnökével beszélgettünk.

Kicsit meglepődtünk, amikor megláttuk. Az utóbbi időben változtatott azon, ahogyan politizál? Mert a stílusa is változott.

Igen, több minden változott, a magánéletemben és a közéleti dolgaimban is. Mostanában aktívabb hitéletet folytatok, bár már a harmadik héten történik meg, hogy nem közösségileg fogadom a szombatot.

Sokat gondolkodtam a magyar ellenzék helyzetéről is. Olyan végtelenül kilátástalan és siralmas az egész, és annyira lélekölő módon folyik a magyar ellenzéki politika, hogy egy idő után valami tényleg jó dolgot akartam csinálni. Ami jó performansznak, művészeti terméknek is.

Ez lett a podcast-sorozata, amivel járja az országot?

Igen, ennek egyik rendezvénye volt most Szombathelyen. De az is az, amikor olyan dolgokat is kimondok, amiket nem illik ellenzékiként kimondani. Amiért aztán utána rendre le vagyok szidva….

Pedig amiket kimondok, azokat 80 százalékban a teljes ellenzék ugyanúgy gondolja. Csak ők nem mondják ki.

Ungár Péter interjú
Mészáros D. Zsolt

Úgy érti, hogy ezek olyan dolgok, amiket a politikai korrektség, vagy a magyar politikai kultúra miatt hallgatnak el?

Igen, ez frusztrációt is okozott. Van egy mondás, hogy a napfény a legjobb fertőtlenítő.

Melyik kijelentése volt ilyen tabudöntögető?

Amikor nemrég Orbán Viktorról azt mondtam, hogy ő egy kimagasló intellektuális képességű ember.

Ezt valójában mindegyik ellenzéki politikus így gondolja, még Gyurcsány Ferenc is. Remélem, hogy Donáth Anna is így gondolja, és valószínűleg Kunhalmi Ágnes és a többiek is. Mert ez tény. Még akkor is, ha tudom, hogy ezek után lesznek, akik kommentben azt írják, hogy én ezt csak azért mondom, mert a Schmidt Mária fia vagyok.

Ön valóban Schmidt Mária fia, és valószínűleg jobban megteheti, hogy ilyeneket állítson.

Még lehet, hogy ez így is van, de valójában az embereknek és az ellenzékieknek a többsége azt gondolja, hogy ez az Orbán nevű fickó nem hülye. Ebből aztán ki lehet indulni. Itt van egy okos ember, aki rossz döntéseket hoz, illetve rossz dolgokat csinál ezzel az országgal. Ez más típusú gondolkodás ahhoz képest, amikor magát ezt a tényt sem tudjuk elismerni.

De mondok mást, a Nyugat nem fog minket megszabadítani ettől a rendszertől.

Ez már ismert tény, nem?

Igen, de mégis abban reménykedünk, hogy a Nyugat majd megoldja a gondjainkat.

Ez lenne az a különutas politizálás, amit ígért?

Részben, igen. A külön utat az jelenti, hogy van olyan politikai stílus, ami a valóság leírására törekszik. Nekem rémisztő, amikor Donáth Anna azt mondja, hogy ők maga az igazság. Ilyet egy politikai közösség nem mondhat magáról. Mi nem tartjuk azt rossznak, ha valaki vitatkozik velünk.

Azért mondjuk ki, hazugság azt állítani, hogy a politikának csak morális tartalma van. A politika érdekekről szól, arról, hogy közös ügyeinket a lehető legnagyobb számú embernek az érdekében intézzük.

A világpolitika is az érdekekről szól, erre az ellenzékiek úgy állnak hozzá, mint a naiv kislány, aki csak a jó és a rossz küzdelmét látja. Csak moralizálnak, miközben elfelejtik, hogy geopolitikai és üzleti érdekek is irányítják a világot.

Küldetéstudata van?

A küldetéstudatról a szerencsétlen Márki-Zay Péter jut az eszembe, én inkább felelősséget érzek.

Ha már megemlítette Márki-Zayt, ő éppen most jelentette ki, hogy Ungár Péter áruló.

Ez szokása. Márki-Zay Péternél két opció van, az egyik, hogy valaki mindenben egyetért vele, a másik, hogy áruló. Ez nála szerintem a magyar lakosság körülbelül kilenctizede.

Ungár Péter interjú
Mészáros D. Zsolt

Az imént azt mondta, hogy sokkal erősebb hitéletet él. Minek a hatására alakult ez így?

Mostanában sokat foglalkoztat a halál és az elmúlás kérdése, nem tudom pontosan, hogy miért van így.

Hány éves pontosan?

Harminckettő.

Az ember életében vannak ilyen hullámok.

Egyébként érdekes, mert a judaizmus nem válaszol arra a kérdésre, hogy mi történik az emberrel a halála után. Ebből egy különleges világvallás, de mégiscsak nagy kérdéseket vet fel. Igaz, nem tartom rendesen a törvényt, a szombatot se. Pedig a szombatot kéne tartani, mert annak pszichológiai oka is van.

Pár éve létrehozott egy kisebb médiabirodalmat, amit mára le is minimalizált. Átvette a médiái szerepét saját maga, az országjáró podcast-sorozatával, a közösségi médiában való aktív jelenléttel, meg azzal, hogy sokat költ hirdetésre?

Szerintem a politika és a média közötti viszony minőségileg nagyon más lett. Értem én, hogy az emberek nem azért választottak meg engem, hogy műsorvezetőt játsszak. De két dolgot akarok ezzel az egésszel megmutatni.

Az egyik, hogy igenis, Magyarországon lehet színvonalasan beszélgetni. Ha megnézik az Sz. Bíró Zoltánnal készült podcastot, akkor látják, hogy én nagyon keveset beszélek. Mert nem az én szereplésem a lényeg, hanem az, hogy miért kezdte Oroszország Ukrajna ellen ezt a háborút. És erre ott volt valaki, aki egész életében Oroszországgal foglalkozott és ezt egy órán keresztül el tudta magyarázni. Megértem, hogy nem mindenkinek van kedve ezt az egy órát végighallgatni, de aki meg akarja érteni az ügyet, annak legyen rá lehetősége.

A másik, hogy szerintem a politika egy intellektuális műfaj, a gondolatiságról szól. Arról, hogy gondolunk-e valamit és mit gondolunk a világról? És nekem ez a a fő gondom a Momentummal.

Állandóan visszatérünk a Momentumhoz. Miért? Ennyire idegesítik?

A Momentummal az a bajom, hogy nincsenek gondolataik, intellektuális vákuumban vannak. És ez zavar, nagyon. Persze, van néhány ember köztük, akiket kifejezetten kedvelek, ilyen például Hajnal Miklós, akit képességes embernek tartok.

Megértem azokat is, akiket idegesít Gyurcsány Ferenc is. Engem is nagyon tud idegesíteni. Nemrég adott egy interjút, amiben azt mondta, hogy nem volt Fukuyamának igaza, amikor azt írta, hogy véget ért a történelem. Nem tartom ezt egy intellektuálisan mély állításnak, de akkor is egy intellektuális állítás. Gyurcsány gondolatokat fogalmaz meg, néha nagyon idegesítőeket, de akkor is gondolatok.

A gondolati üresség, ami a legjobban idegesít. És ez nagyon nagy probléma, mert voltak, akik jogosan azt gondolták, hogy a Momentum lesz az új remény. Azt gondolták, hogy ezek fiatalok nyugaton voltak, világlátottak, valami új színt visznek be a politikába. Ehhez képest semmi újat nem hoztak. Mi megpróbálunk…

Hallotta azt a viccet, hogy hét LMP-szavazó találkozik, megszólal az egyik: Te, nem is gondoltam, hogy ennyien vagyunk.

Lehet azzal viccelődni, hogy az LMP kis párt, de ma reggel megkaptam a legfrissebb mérési adatokat, amelyek szerint az LMP most jobban áll, mint évekkel ezelőtt. A biztos választók körében négy százalékon vagyunk ennél az intézetnél. Egy másiknál három, egy harmadiknál meg öt százalékon. Ez sem túl sok, de nem egy százalék.

Amikor két éve elveszítette az előválasztást, eltűnt a városból. Most ismét itt van. Ez minek köszönhető? Az ismét közeledő választásoknak?

Az előválasztás elvesztéséből azt a következtetést vontam le, hogy tiszteletben kell tartani a választók döntését. Tiszteletben is tartottam. Kampányoltam Czeglédy Csabának, nyilvánosságra hoztam, hogy Hende Csaba nem Szombathelyen, hanem hozzám hasonlóan Budán él. Ám azt gondolom, hogy nem nekem kell itt irányítanom, nem az én feladatom itt a dolgokat rendezni. Persze, a kampányban részt fogok venni, többször fogok jönni Szombathelyre. Ám úgy érzem, hogy Nemény András kialakította a saját együttműködési rendszerét is.

Hasonló rendszert kialakítottak máshol is?

Persze, Szegeden, meg Veszprémben is, csak ott fordított pártállással.

Most pár napja Szombathelyen van, találkozott Nemény Andrással?

Igen.

Lehet tudni, hogy miről beszéltek?

Arról, hogy mi történik a városban és az országos politikában, és hogyan látjuk ezeket a folyamatokat.

2024-ben lesz EP-választás és önkormányzati választás is.

Igen, és én arra kérem a szombathelyieket, hogy az EP-választáson szavazzanak az LMP-re, az önkormányzatin meg Nemény Andrásra és csapatára.

Az EP-választás beillik egy nagymintás közvélemény-kutatásnak is. Mit jósol az LMP-nek?

Szerintem meglepetést fogunk okozni.

Mármint kinek?

A többi pártnak, mert jobban fogunk szerepelni, mint ahogy arra számítanak.

Válaszolt már Kövér László a Parlament épületébe tervezett kiállítás-tervére?

Még nem, ez a házbizottság ülésén lesz napirenden. Csárdi Antal kollégám megy el helyettem a házbizottság ülésére, szerintem ő egy nagyon erős, magas decibelű üzenetet kap majd Kövér Lászlótól.

Ungár Péter interjú
Mészáros D. Zsolt

Mondjuk el, azt kérik Kövér Lászlótól, hogy az Országházban rendezhessenek egy fotókiállítást azzal a címmel, hogy „Az akkumulátorgyártás és az infláció hatása a meleg közösségekre”. És ezen kiállításon lenne egy olyan kép, ahol egy szintén meleg politikussal, Gál Józseffel állnak az iváncsai akkumulátorgyár előtt, a kezükben trappista sajttal.

De miért pont sajttal?

Mert nagyon megdrágultak az élelmiszerek, közülük is a sajt a legnagyobb mértékben.

Használta már a hisztériaellenzék kifejezést is.

Szerintem ez nagyon jól jellemzi az ellenzéki pártok jelentős részét, akik tényleg hisztérikusan reagálnak bizonyos dolgokra. Mondjuk a Párbeszéd frakcióvezetője mond egy napirend előtti felszólalást a parlamentben, ami rendben is van, minden kormánykritikus része igaz. Majd azt mondja, hogy maguk olyanok, mint a Rákosi-rendszer. És akkor az egész felszólalás komolyanvehetetlenné válik.

A politikát intellektuális műfajnak nevezte, de van egy másik rész is, a szakpolitikák.

A podcast után az egyik szombathelyi borozóban ültünk az L. Simon Lacival, és a kultúrafinanszírozásról beszélgettünk. Például arról, hogy jó-e, ha az állam pénzt ad a művészmoziknak. Vagy abból a pénzből inkább indítson egy ingyenesen elérhető streaming szolgáltatást, ahol magyar és művészfilmeket lehet elérni a televízión.

Szerintem meg kell őrizni a művészmozikat, és mellettük csinálni kell ezt a streaming szolgáltatást.

Ez például egy olyan kérdés, amit intellektuálisan érdemes megvitatni olyan embereknek, akik nálam jobban értenek hozzá. De ilyenekről nincs szó, és ebből a szempontból marad a sajt és az akkumulátor.

A Nemzeti Múzeum ügye is szakpolitika, arról szól, hogy mit tartunk a szexualitás adekvát megjelenésének a magyar közgyűjteményben. Egy fisting partyról készült képet én se akarnék a Nemzeti Múzeumban korhatár nélkül bemutatni. Azt nem tudom, hogy korhatárosan akarnám-e...

De az, hogy egy férfi egy másik férfi vállára rárakja a kezét, mint a Nemzeti Múzeum tárlatában, ott abszurdnak tartom a korhatárt is. Ezeket az eseteket érdemes megbeszélni. Hogy mi számít obszcenitásnak, és mi számít valódi művészeti értéknek. És úgy, hogy nem az a Novák Előd beszél róla, aki el sem olvassa, amit kritizál.

Lesz Önből miniszterelnök?

Szerintem miniszterelnöknek nem olyan ember kell, mint Orbán Viktor. A miniszterelnök feladata nem az, hogy egyszemélyben irányítsa az országot. Nem egy népvezért kell megválasztani, hanem egy embert, aki nagyon sok érdeket egyeztetni tud, de mégis irányba tudja tartani az egészet és tud távlatokban gondolkodni. Nem tudom, hogy én erre alkalmas vagyok-e, ám arra biztos nem vagyok alkalmas, hogy egy Orbán Viktor-típusú népvezér legyek.

Ungár Péter interjú
Mészáros D. Zsolt

Orbán Viktorban a hívei szerint van valami mitikus. Én azt hiszem, ismerem a mítosznak az eredetét. Orbán folyton úgy beszél, mint egy egyszerű vidéki csávó. Közben ez az ember valójában egy, a demokratikus ellenzékből jövő liberális értelmiségi. Aki Novák Előddel szemben le tudja franciául írni Toulouse-Lautrec nevét.

Mondjuk már ki, hogy ő a magyar elit legtetejének a teteje. A legelitebb pozícióban lévő magyar ember, aki ma él. És mégis el tudja adni, hogy ő az elittel szemben a kisembernek a képviselője. És nem értem, hogyan képes erre a hihetetlen attrakcióra.

Biztosan úgy, ahogy Fidesz is úgy tud úgy viselkedni sokszor, mintha ellenzékben lenne.

Így van. Az L. Simon Lászlóval készült podcast első perceiben is arra próbáltam utalni, hogy minden jobboldali művész arról panaszkodik, hogy el van nyomva. Ott ül a Nemzeti Színház főigazgatói irodájában, és ott panaszkodik erről. Hát ez az abszurdumnak a csúcsa.

Vagy ahogy az ellenzéket a Fidesz benyomja elit pozícióba - az elitet nem csak vagyonilag értve. Most indul a még nagyobb kormánykampány Ursula von der Leyen ellen. Orbán Viktor Angela Merkellel együtt egy politikai puccsban választatta meg Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökének. Magyarországon nincs ember, akinek több köze lenne Ursula von der Leyen megválasztásához, mint Orbán Viktornak. Ennek ellenére, ha megkérdezzük a magyar embereket, azt látjuk, hogy Orbán Ursula von der Leyen politikai ellenfelének tűnik, ami az európai politika egyik abszurduma.

Ungár Péter interjú
Mészáros D. Zsolt

Hát én egyszer meg fogom kérdezni a miniszterelnököt, miért támadja, hiszen ő maga rakta oda?

Rengeteg ilyen dolog van, amit ő hozott létre, ő csinált meg, és közben ő viszi a zászlót ellene.

Látott már UFO-t?

Nem, nem láttam.

Nemrég azt mondta, hogy UFO-messzeségben van a 2026-os ellenzéki győzelem.

Magyarországon ma rosszabbul élnek az emberek, mint két éve. Legyünk őszinték, ennek nem csak a kormány az oka, mert nehezebb lett a nemzetközi helyzet is, de a kormány nagyon benne van ebben. Ennek ellenére az ellenzéket a magyar emberek jobban elutasítják, mint a kormányoldalt.

Mit gondol, miért?

Azért, mert butaságokat beszélünk. Én próbálok nem butaságokat beszélni, de a többiek nagyon sokan butaságokat beszélnek. Ezért.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet