Petíció indult a művészettörténet önálló tárgyként való megmaradásáért

2024-től már érettségizni sem lehet belőle.

Ahogy arról lapunk is beszámolt , 2020-as új Nemzeti Alaptantervnek (NAT) megfelelően az állami fenntartású középiskolákban 2024-től már választható tárgyként sem lesz elérhető a művészettörténet mint önálló tárgy, az abból való érettségi lehetősége megszűnik.

A művészettörténettel párhuzamosan a film- és médiaismeret oktatását is kivezetik a tantervből, a vizuális kultúra története, kortárs gyakorlata és elmélete teljességgel kívül kerül a gimnáziumi ismeretanyagon.

A Szombathelyi Képtárban
Bonyhádi Zoltán/Szombathely MJV

A meglehetősen érthetetlen – vagy ha pesszimisták vagyunk, nagyon is érthető – döntés ellen néhány nappal ezelőtt már tiltakozott az MTA Művészettörténeti Tudományos Bizottsága. Közleményükben többek között ezt írták:

„Elfogadhatatlannak, átgondolatlannak, rövid és hosszú távon egyaránt rendkívül ártalmasnak tartjuk a döntést, amely a képző-, ipar- és építőművészet több ezer éves múltjáról és kortárs alkotásairól úgy véli, hogy az nem szerves része az általános műveltségnek.”

Sokan a közoktatás, az általános műveltség, a kulturális élet leépülésének – esetleg szándékos leépítésének - az újabb állomását látják a tanterv változásában.

Az LMP most egy petíciót indított a párt weboldalán, várják mindazok aláírását, akik szeretnék, ha önálló tantárgy maradna a művészettörténet.

„Nem azért van kultúránk, hogy GDP-t termeljen, hanem azért termelünk GDP-t, hogy közösen hozzunk létre kultúrát és kulturális közösség legyünk”

- írják.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra