Szerkezetkész a páros alagút az M85-ös soproni szakaszánál

Márciusban már a betonozás indul.

„A déli és az északi járatban egyaránt lezárultak a soproni alagút szerkezeti munkálatai” – írja a Sopron melletti építkezésről a Magyar Építők .

A szakportál információi szerint a déli járatban már a CKT-alapréteggel és az AC-11 elválasztó aszfaltréteggel is elkészültek.

Márciusban kezdődhet a pályaszerkezetet befejező bazaltbeton terítése, azután pedig már a forgalomtechnikai elemek befejezése lesz soron.

Sunyovszky Consulting

Az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházása a 780 méteres alagútpár mellett a Fertőrákos csomópont és a soproni országhatár közötti 4,2 kilométeres négysávos út kivitelezését is tartalmazza, továbbá az északnyugati soproni elkerülő út megépítését. Az elkerülő – ahogy az a NIF térképén jól látszik - 4 kilométer hosszú, kétsávos út lesz az M85-ös és a Sopronból nyugatra kivezető Ágfalvi út között.

NIF

A Magyar Építők cikke nem tér ki arra, hogy mikor adják át az alagutat és a Sopron környéki új útszakaszokat.

Sunyovszky Consulting

Lapunk munkatársa jelen volt 2022 júniusában amikor „kilyukasztották a Bécsi-dombot”, azaz az egyik alagút átért a nyugati oldalra. Akkor arról volt szó, hogy a létesítményt 2024 végén adják át a forgalomnak.

Időközben kissé megdrágult

A beruházást eredetileg nettó 43,9 milliárd forintosra tervezték, de idén januárban már nettó 52,9 milliárd forintnál tartottak a kiadások – írta a múlt hónapban az Átlátszó . A drágulás okaként többek között az ukrán háborút és az „előre nem látható geológiai körülmények” -et jelölték meg.

NIF

Az SDD Konzorcium

Az M85-ös gyorsforgalmi út zárószakaszán épülő alagút kivitelezője az SDD Konzorcium. A konzorcium tagjai: a Subterra-Raab Kft., a Pannon-Doprastav Kft és a Dömper Kft. A trióból az utóbbi a legismertebb. A céget korábban Völner Pálhoz kötötték , de az M100-as megépítésének törlésével bajba került, így azt átvette az egyik leggazdagabb magyar, Szijj László cége, a Duna Aszfalt.

Fotók: Sunyovszky Consulting Facebook oldala

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet