Megtartották a figyelmeztető sztrájkot az Autoliv Kft. dolgozói

A munkáltató ajánlatával a dolgozókat képviselő szakszervezet nem elégedett.

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak csütörtök délután a sopronkövesdi Autoliv Kft. dolgozói - tájékoztatta a Vasas Járműbiztonsági Alkatrészgyártó alapszervezet titkára az MTI-t.

Marstisné Horváth Marianna elmondta, hogy a munkavállalókat képviselő Vasas alapszervezet március 14-én alakított sztrájkbizottságot, mert a szakszervezet nem tudta elfogadni a munkáltató ajánlatát a bértárgyalásokon. Miután a március 19-én tartott egyeztetésen sem közeledtek az álláspontok, az alapszervezet bejelentette a figyelmeztető sztrájkot csütörtök 13 és 15 óra közötti időpontra. A szakszervezeti vezető szerint bérköveteléseik reálisak, nem hagyják figyelmen kívül a vállalat érdekeit sem, ugyanakkor elsősorban a munkavállalók életkörülményeinek alakulását tartják szem előtt. A dolgozók követeléseiről korábban itt írtunk .

A sztrájk ideje alatt leállt a gyártás, a délelőtti és a délutáni műszak több mint ezer dolgozója szüntette be a munkavégzést. A munkavállalók fegyelmezettek voltak.

A szakszervezeti vetető tájékoztatása szerint délután a munkáltató "egyoldalúan bevezette ajánlatát", ami március 1-jétől érvényes. A szakszervezet viszont ezzel az ajánlattal nem elégedett. Álláspontjuk szerint sokat veszítenek a munkavállalók azzal, hogy nem az év elejéig visszamenőleg kapják meg a bérfejlesztést.

Az Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft. a stockholmi székhelyű Autoliv-cégcsoport tagja, amely biztonsági öveket gyárt járművekhez. A cég 1993 óta van jelen Magyarországon. A nyilvános céginformációs adatok szerint a cég árbevétele 23,6 milliárd forint lett, 5,8 milliárd forinttal több, mint 2021-ben. Adózott eredménye 2022-ben 948 millió forint volt, 799 millió forinttal magasabb, mint az előző évben. A társaság 2022-ben 1524 embert foglalkoztatott. A távirati iroda telefonon kereste az Autoliv Kft. vezetőit, akik későbbre ígérték a visszahívást.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet