Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A soproni Makó és Határőr utca között található réten tényleg parkoló épül?

Az ott élők semmiről sem tudnak, döbbenten figyelik az esztelen pusztítást.
Hirdetés
Hirdetés

Sopronban, a Makó és a Határőr utca között található füves részen csütörtökön zajos munkagépek sorakoztak fel: felszántották a zöldet, gödröket ástak, néhány óra alatt megsemmisítették mindazt, ami azon a környéken a szépséget, a nyugalmat, a békességet jelentette.

Az ott lakók, akik szerették és megszokták a füves-fás zöld területet, valamint, hogy szabadidejüket kellemes, kulturált környezetben tölthették, megdöbbentek a látottaktól. Találgatták, vajon miért tesznek tönkre egy újabb rétet, és miért nem értesítették őket erről?

Egyesek tudni vélték, hogy újabb parkolót alakítanak ki, olyan áron, hogy elveszik a lehetőséget a sétány közelében játszó gyerekektől, ugrándozó kutyusoktól, valamint a padokon eddig háborítatlanul üldögélő, beszélgető felnőttektől.

Gödrök éktelenkednek a hajdani, szép, füves területen.
Horváth Miklós

- Nekem az a véleményem, hogy most szétrombolják mindazt, amit 45 évvel ezelőtt a lakók fáradtságos munkával megteremtettek. – mondja egy kezdetektől itt lakó asszony. - Mindig a zöldterületért kampányolnak, most azt csökkentik és teszik tönkre!

- Azokban az országokban, ahol fontos, hogy az emberek jól érezzék magukat a környezetükben, egyre több fát ültetnek, parkokat létesítenek, növelik a zöld területeket. Nálunk, Magyarországon és sajnos Sopronban is, ennek pont az ellenkezője igaz – teszi hozzá egy kutyáját a gödrök között sétáltató középkorú férfi.

Egy padon ülő házaspár szintén felháborítónak tartja az esztelen rombolást. Azt mondják, ők a lakótelep távolabbi részén laknak, de rendszeresen jöttek ide feltöltődni. A gyerekeik a füves részen játszottak, ők addig a sétány egyik padján ülve beszélgettek.

Egy szintén a kutyáját sétáltató nő azt mondja, ő reggel megkérdezte a munkásoktól, mi lesz itt, azt válaszolták: parkoló!

Az eddigi nyugalom helyét átvette a munkagépek zaja.
Horváth Miklós

Van, akit a sírás kerülget, van aki dühöng. Egy férfi hozzáteszi: akik ezt eldöntötték és megtervezték, nem itt laknak. Fogalmuk sincs arról, mit vesznek el azoktól, akik a Makó vagy a Határőr utcában élnek.

Egy házaspár női tagja, akiknek erkélye eddig a zöldre nézett így vélekedik:

- Oda a zöldterület, ahol mostanában többször kint ültek anyukák plédeken, gyerekekkel. A kutyásoknak megvolt az útvonal, ahol sétáltak. A nyugalom, ami a lakásaink értékét is növelte, ezen az oldalon megszűnt. Az erkélyekről tapasztalható kilátásról ne is beszéljek… Megkárosították az embereket!

- Mi 15 éve költöztünk ide a belvárosból. Tudatosan választottuk a lakótelep szélét, azért itt vettünk lakást, mert a nyugalom mellett fontos számunkra a zöld terület. Rendszeresen sétáltunk, élveztük a napsütést, gyönyörködtünk a fákban. elidőztünk a rét mellett kialakított sétányon. A padokon emberek beszélgettek, a füvön gyerekek játszottak és kutyák ugrándoztak. Döbbenetes látni ezt a pusztítást! Lehet azt mondani, hogy nincs elég parkolóhely itt sem, de tényleg ez a legnagyobb probléma most ebben a városban?! – véli egy szintén itt lakó nő.

Ahogy az Sopronban mindenki számára nyilvánvaló: a városban több az autó, mint a parkolóhely. A megkérdezettekkel együtt ugyanakkor hisszük, hogy a soproniak nem ilyen áron szeretnék hátrahagyni az autóikat.

Szerettünk volna hivatalos választ kapni a városvezetéstől, mi történik valójában a Makó és a Határőr utca által határolt füves területen, de ahogy korábban, úgy most sem jártunk sikerrel. Először Bertha Lászlónak, az önkormányzat sajtósának küldtük el írásban kérdéseinket. A következőkre voltunk kíváncsiak:

1. Ki a megrendelő, és mi lesz a zöldterület helyén?

2. Milyen beruházás zajlik pontosan, és mindez mekkora költséggel jár?

3. Értesítette-e az illetékes a lakókat arról, hogy környezetükben zöldterületet szüntetnek meg?

4. Várhatóan meddig tartanak a munkálatok?

Miután a sajtóiroda vezetője nem reagált levelünkre, kérdéseinket elküldtük dr. Farkas Ciprián polgármesternek is. Ez idáig ő sem válaszolt. Ha mégis megteszik, természetesen mindezt megosztjuk olvasóinkkal is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Hirdetés