Hétfőtől indul a német nyelv hete (április 8-12.)

Idén is összefogtak a német nyelvű országok nagykövetségei, kulturális és oktatási intézményei, hogy még több magyar tanuljon németül

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Wunderbar fesztivál Magyarországon, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a német nyelv fontosságára az a gazdaság, oktatás és a kultúra területén. Német osztrák és svájci cégek mintegy 300.000 embernek teremtenek munkát, és több mint 80 egyetemi szakon lehet német nyelven diplomát szerezni Magyarországon. Minderről is szó lesz a Wunderbar Fesztiválon.

Továbbtanulási lehetőségek, szakmai előmenetel, a német nyelvű kultúra iránti érdeklődés, sváb gyökerek - számos ok miatt választja valaki a német nyelvet.

A nyelvtanulást erősítendő fogott össze a német, az osztrák és a svájci nagykövetség és rendezik meg harmadik alkalommal április 8-12. között a Wunderbar fesztivált , amelynek mottója ebben az évben: „A német: belépőjegy!” Országszerte közel 170 helyszínen 190 programmal várják a nyelv, a kultúra, a színház és történelem iránt érdeklődőket.

A fesztivál eseményeire az elmúlt hetekben diákok, felnőttek, szeniorok mintegy 40 helyszínen országos flashmob akcióval hívták fel a figyelmet.

A német: belépőjegy a munkaerőpiacra

Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere Németország, őt pedig Ausztria követi. Közel 7000 olyan vállalkozás működik, amelyet német tőkéből alapítottak, ezek a cégek pedig mintegy 300.000 embernek nyújtanak munkalehetőséget. Az osztrák tulajdonú cégeknek 70.000 munkahely köszönhető. Ha valaki kiválóan beszél németül, akkor számos karrierlehetőség közül választhat, ha itthon vagy külföldön német, osztrák vagy svájci vállalatoknál szeretne elhelyezkedni. A kiterjedt nemzetközi üzleti hálózattal rendelkező vállalatoknál versenyelőnyben van az a munkavállaló, aki németül is tárgyalóképes.

A német: Belépőjegy a kultúra, a tudás világába

300.000 magyar tanuló, közel 2700 iskolában tanul németül és még meglepőbb, hogy 18 magyar egyetemen több mint 80 szakon lehet németül tanulni. Budapesten található a német nyelvterületen kívüli egyetlen teljesen német nyelvű felsőoktatási intézmény, az Andrássy Egyetem, vagy a német Hageni Távegyetem Budapesti Központja.

Aki németül beszél, nemcsak a nyelvet sajátítja el, hanem bepillantást nyer a német nyelvű országok sokszínű világába, megismerheti a német, osztrák és svájci hétköznapokat és kultúrát. Goethe, Kafka, Brecht, Mozart és Dürrenmatt nyelve is a német.

A Wunderbar fesztiválhoz több mint 170 intézmény – köztük iskolák, felsőoktatási intézmények, színházak, könyvtárak, egyesületek – csatlakozott, amelyek számos programot hirdetnek a nagyközönségnek is.

A Wunderbar Fesztivál részletes programja itt olvasható.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra