Debrecenben brutál jó fényfestéssel ünnepelték Kossuth Függetlenségi Nyilatkozatát

1849-ben a cívisváros református nagytemplomában kiáltották ki a Habsburg-ház trónfosztását.

A múlt hétvégén nem csak Szombathelyen, a Derkovits-iskola falán jelent meg fényfestés , hanem Debrecenben is. Nyugaton Derkovits Gyula születésének 130. évfordulóját, keleten pedig a Habsburg-Lotaringiai-ház trónfosztásának, vagyis a Kossuth Lajos által megfogalmazott Függetlenségi Nyilatkozatnak az elfogadását ünnepelték.

Röviden a magyar Függetlenségi Nyilatkozatról

Kossuth Lajos a megalázó 1849. március 4-i olmützi alkotmányra válaszul fogalmazta meg a Függetlenségi Nyilatkozatot, amit április 12-én előterjesztett az Országos Honvédelmi Bizottmánynak, de ott alig talált támogatót.

Egy nappal később az Országgyűlés zárt ülésén indítványozta Magyarország függetlenségének kimondását és a Habsburg-Lotaringiai-ház trónfosztását, de a várt támogatás ekkor is elmaradt.

Április 14-én már nyílt ülést tartottak, ahol egy román képviselő felvetette, hogy a református kollégium nagyterme helyett inkább a Nagytemplomban tartsák meg az országgyűlést. A ház elfogadta az indítványt, Kossuth pedig kihasználta a népgyűlésre emlékeztető helyzetet és ismét beterjesztette indítványát a Habsburg-ház trónfosztásáról. A tömeg lelkesedéssel fogadta az ötletet, így a képviselők sem ellenkeztek tovább, és nem csak a Függetlenségi Nyilatkozatot fogadták el, hanem kormányzó elnökké (ideiglenes államfővé) választották Kossuthot.

1849. április 19-én jelent meg nyomtatásban a végleges szövegezés, ami nagyrészt Kossuth munkája volt, és az A magyar nemzet függetlenségi nyilatkozata címet viselte.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra