Orbán szerint Magyar Péter pártja bonyolította az életüket

A miniszterelnök a részvétel alapján úgy látja, hogy virul a demokrácia az országban.

A 44,6 százalék Európa-rekord, jobban szeretjük, ha világrekordot futunk minden versenyen, de ezt is meg kell becsülni. A Máltai Munkáspártot leszámítva ez a legmagasabb támogatottság, amit párt kapott – mondta az M1-nek hétfőn adott interjújában Orbán Viktor miniszterelnök.

Szerinte a magyar 56-57 százalékos részvétel azt mutatja, hogy van érdeklődés, vannak versenyző szereplők, virul a demokrácia. Egyébként úgy vélekedett, hogy azért volt magas a választási részvétel, mert mindenki tudta, hogy ez a választás háború és béke kérdése.

Orbán Viktor interjút adott az M1-nek
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Habár Orbán elismerte, hogy kaptak már 50 százalék feletti támogatást is EP-választáson, de még soha nem szavaztak rájuk annyian, 2 millió 15 ezren, mint most. Szerinte fontos, hogy ne csak a százalékokat, hanem az abszolút számokat is lássuk.

Annak kapcsán, hogy Magyar Péter pártja három hónap alatt tudott mozgósítani, Orbán annyit jegyzett meg, hogy ez bonyolította az életüket. Hozzátette ugyanakkor, hogy legyőzték a régi és az új ellenzéket is, és hangsúlyozta, hogy 14 százalékponttal végeztek a második helyezett előtt.

Arról is beszélt ugyanakkor, hogy vannak olyan városok, ahol jól dolgoztak, növelték a támogatást, szereztek vissza nagyvárosokat, és valahol veszítettek. Viszont szerinte nem vesztettek el olyan városokat, amik nagyon fájtak volna, és Budapesten sem gyengültek meg.

Most arra kell összpontosítani, hogy van másfél-két évük, amikor a kormányzati munkát el kell végezni, az inflációra figyelni kell, persze a háború és béke is fontos - jegyezte meg.

Az európai erőviszonyokra kitérve elmondta, hogy amennyiben Meloni és Le Pen meg tud egyezni, és a Fidesz is csatlakozik, akkor a második legnagyobb pártszövetség lehetnek az EP-ben, erre azonban még egy hónapot legalább várni kell.

Végül megjegyezte, hogy dolgozni kell, és a következő választáson is győzni fognak. Be kell látni, hogy nem tudunk minden alakalommal világrekorddal győzni. Nincs Európában egy olyan párt sem, amelyik ne cserélne a Fidesszel – tette hozzá.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet