Húsz kilométer hosszan vizsgálta az E.ON Sopron környékén a hálózatot, de nincs meg a hiba

Ritkultak, de nem szűntek meg a pillanatnyi áramkimaradások a Sopron környéki településeken. Elsősorban Nagycenk, Pereszteg, Hidegség, Fertőboz területén naponta többször, rövid áramkimaradásokat tapasztalnak olvasóink.

Rendszeresek az áramkimaradások a Sopron környéki falvakban - írtuk június 4-én . Olvasóink panaszaira az áramszolgáltató akkor részletesen beszámolt a probléma felszámolásáról, okolva többek között a viharokat és a vezetékekre lógó ágakat.

A hálózatbejárásokat addig folytatják, amíg a több tíz kilométeres szakaszt teljeskörűen ellenőrzik, a fennmaradó védelmi működéseket kiváltó külső behatást felderítik - ígérte akkor az E.ON kérve egyúttal a fogyasztók türelmét is.

Nos, ez utóbbi fogyott el - mondják a nagycenkiek, akik a peresztegiekkel, a hidegségiekkel, a fertőboziakkal együtt a legtöbb áramkimaradást szenvedik el. Egy olvasónk azt írta, hogy ezek a néhány másodperces áramszünetek az értékes elektronikai berendezéseket tönkre tudják tenni. Például a orvosi berendezéseket, számítógépeket, tévéket. Akinek a munkája áramhoz van kötve, annak is nagy bosszúság és időveszteség a gépek újraindulása.

Hol a hiba?
Pixabay

Miután a probléma nem szűnt meg, újra jeleztük az áramkimaradásokat a szolgáltatónak. A megkeresésre azt írták, az E.ON szakemberei pénteken befejezték a terület áramellátását biztosító, 20 kilométer hosszúságú középfeszültségű hálózat rendkívüli bejárását. "Az átvizsgálás során nem találtak olyan jellegű hibát, melyről egyértelműen kijelenthető lenne, hogy a visszatérő áramkimaradásokat okozta, állandósult hiba továbbra sincs a hálózaton. Néhány olyan hálózati elemet, amellyel kapcsolatban a 20 kilométeres szakasz valamely pontján gyanú merült fel és nem volt magabiztosan megállapítható, hogy teljeskörű a működése, előre ütemezetten lecserélünk. Emellett a héten és várhatóan a jövő héten is folytatódnak a már korábban megkezdett gallyazási munkálatok a kijelölt területeken" - írta a szolgáltató kommunikációs szakreferense. Hozzátette, munkatársai folyamatosan figyelemmel kísérik és elemzik az üzemirányító rendszerbe érkező automatikus hibajelzéseket is.

Csakhogy a rövid áramkimaradások nem szűntek meg. Ritkultak ugyan, de kedd délután is volt. Egy hozzáértő olvasónk szerint a hibák jellegéből az látszik, hogy nem a kisfeszültségű (400 V) fogyasztói hálózattal van a baj, hanem a középfeszültségű (20 kV) elosztó hálózattal, ami a települések között húzódik légvezetékeken. Ezek állapotáért a szolgáltató felelős, viszont ezért fizet a fogyasztó hálózatüzemeltetési díjat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet