Kórusok örömünnepe Sopronban: a koncertektől az emléktúráig

Háromnapos énekes fesztivállá vált a hatodik Soproni KórusÜnnep.

A Soproni KórusÜnnep idei vendégfellépője a könnyűzene és az énekkarok világa közé hidat építő pécsi popkórus, a VoiSingers lesz. A programok idén is ingyenesek, de támogatói jegy váltásával bárki hozzájárulhat a rendezvény további fejlődéséhez.

Az idei KórusÜnnep már június 28-én, pénteken megkezdődik. Aznap 17 órakor a Sonitus Scarbantiae Nőikar önálló koncertje nyitja az események sorát a Liszt-központ Munkácsy-termében. A nőikar július elején a németországi Kemptenben, Sopron testvérvárosában lép fel egy kórusfesztiválon, a romantika kórusirodalmából merítő műsorát pedig indulás előtt itthon mutatja be. Az énekesek aztán a hangversenyt követően is együtt maradnak: kezdődik a BlattNight Sopron, ahol bárki csatlakozhat a kottaolvasók csapatához, hogy megtapasztalja az együtt éneklés örömét.

„Olyan ez, mint egy rapid randi est – csak itt zenebarátok randevúznak kórusművekkel. Az este vezetője maga válogatja össze a kottákat a zeneirodalom összes korszakából, külföldről és itthonról, amiket a jelenlévők együtt elénekelnek – első látásra. Ez nem koncert, és nem is kóruspróba: sokkal inkább a zene közös felfedezése: varázslat" – árulta el Bognár László, a Soproni KórusÜnnepet szervező 5. Szólam Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A Soproni KórusÜnnep második napján, szombaton 14.30-kor egyházzenei koncert kezdődik a Deák téri református templomban. A koncert különlegessége egy ősbemutató lesz: A „Jövel, Szentlélek Úr Isten" kezdetű református népéneket egy gregorián témával egybeolvasztó kompozíció „egy kórusmuzsikáért rajongó soproni első szárnypróbálgatása". A minőségi kóruszene bemutatását a zászlajára tűző Goldmark Énekegyüttes tagjai már izgatottan készülnek a premierre.

A tér túloldalán, a Lenck-villa kertjében 15 órától zenés játszóház és helyi kistermelők, kézművesek ízes-illatos kirakodóvására nyílik, 16 órakor pedig kezdetét veszi a kóruspiknik: az árnyas fák alatt, akár egy plédre heveredve élvezhetjük az énekkarok minikoncertjeit. A városi kórusokon kívül idén itt lesz a kőszegi Concordia-Barátság Énekegyesület is: az énekkar története 1861 óta íródik – alapítói jó eséllyel részt vettek már az 1863-as soproni Országos Dalárünnepélyen, Magyarország első kórustalálkozóján is.

A Fidelissima Vegyeskar
Tarnai László

A nap koronája a VoiSingers popkórus önálló nagykoncertje lesz 19 órától, a Lenck-villa kertjében. Magyarország legfoglalkoztatottabb popkórusa dinamikus komoly- és könnyűzenei feldolgozásairól és látványos előadásairól ismert. Zenéjük egészen újszerű hagyományőrzéssel, töretlen dinamizmussal épít hidat múlt és jövő kórusainak világa között, koncertjüket a közönség sem bírja majd ülve végighallgatni!

A Soproni KórusÜnnep június 30-án, vasárnap délelőtt 9 órától emléktúrával zárul. A várisi zenepavilontól induló, énekes kirándulás célja a Daloskő, amit épp 160 éve, 1864-ben állítottak fel a Daloshegyen.

A programok:

Június 28. péntek:

17 óra - Liszt-központ, Munkácsy-terem: A Sonitus Scarbantiae Nőikar hangversenye.

18.30 - Liszt-központ, Munkácsy-terem: BlattNight Sopron.

Június 29. szombat:

14.30 - Református templom: Egyházzenei koncert

Fidelissima Vegyeskar

Goldmark Énekegyüttes

15.00 - Lenck-villa kertje: Ízes-illatos kirakodóvásár, zenés játszóház.

16.00 - Lenck-villa kertje: Kóruspiknik.

Concordia-Barátság Énekegyesület (Kőszeg),

Fidelissima Vegyeskar,

Kórus Spontánusz,

Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar,

Sonitus Scarbantiae Nőikar.

19.00 - Lenck-villa kertje: a Voisingers popkórus szabadtéri nagykoncertje.

(A szabadtéri eseményeket eső esetén a GYIK Rendezvényházban tartják meg. )

Június 30. vasárnap:

9.00 - Várisi zenepavilon: énekes emléktúra a Daloskőhöz.

A Soproni KórusÜnnepet az 5. Szólam Alapítvány a Pro Kultúra Sopron Nkft-vel közösen, a Soproni Múzeum és a Soproni Református Egyházközség partnerségével rendezi meg, létrejöttét Sopron önkormányzata, a Nemzeti Kulturális Alap és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra