Kultudvarok udvariasan, Udvarossal

Szabadtéren, biztonságosan, harminchat helyszínen több mint nyolcvan élmény ígéretével lesz vasárnap délután Kultudvarok.

- Négy éve Szekeres Kriszta ötlete nyomán és szervezésében indult a sorozat Kultkapuk névvel, s már az első évben nagyon jól fogadták a soproniak. Követte hát a Kultterek, a Kultutcák, most pedig lesz a Kultudvarok. Krisztára jellemző szójátékokkal persze; Udvaros Dorottyával, udvariasan, udvari bolondokkal és sorolhatnám... - vezette fel a vasárnap délutáni rendezvényt a kedd délelőtti sajtótájékoztatón Pataki András, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője. A város védőszentje előtt is tiszteleg a rendezvény, ami a belváros harminchat udvarában ígér (legalább) nyolcvanöt élményt. A szervezők azt ígérik, még a soproniaknak is tudnak új, érdekes értéket mutatni - s nekik ezt el is lehet hinni.

- Belvárosi gyerek vagyok, számomra külön öröm, hogy a rendezvényhez gyönyörű utcáink adják a hátteret, s ez a kulissza most megtelhet élettel. Mert hiába a felújított falak, ha nincs köztük mozgás, átélhető élmény - fogalmazott Filep Márk önkormányzati képviselő, aki vasárnap tevékeny részese lesz a kavalkádnak: társaival római légiósként fogadják majd az érdeklődőket.

A múzeum és a kulturális intézmények jó értelemben vett befolyásáról beszélt többek között dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója. A szemléletet pedig nagyon jól lehet alakítani élményekkel, átélhető kulturális rendezvényekkel. A Kultudvarok, ahol a múzeum több épülete is helyszín lesz, éppen ilyen. "Ez a rendezvény szórakoztatva nevel és megpróbálja visszahozni azt a meggyőződést, hogy soproninak lenni az önértékelés része" - mondta dr. Tóth Imre.

Sopron évszázadok óta otthona a németeknek is, a tőlük származó értékeket mutatják be vasárnap az evangélikus templom melletti kitelepítési emlékműnél a Sopron és Környéke Német Kultúrklub tagjai. Különleges játékkal is készülnek - árulta el nevükben Krisch Magdolna elnök.

Szervezők és résztvevők: Szekeres Kriszta, Grabner József, dr. Tóth Imre, Krisch Magdolna, Filep Márk és Pataki András.
NM

A képzőművészet erős idegenvezetőt kap ezen a délutánon Grábner József festőművész személyében. A szombati életmű-kiállítás megnyitója után a közkedvelt művész a saját szemén keresztül szeretné megmutatni az érdeklődőknek kedvenc utcáit.

S mi minden lesz még a vasárnap 14 ótáról 18 óráig a vasárnapi délutánba sűrítve? Mesés játékok a Liszt-teraszon, legyező SMS a Széchenyi-gimnázium udvarán, hazasimogatható kis- és nagykutyák a Templom utca 19-ben, bolondozás a Civitas Pinceszínháznál, karaténtörténetek a Cédrus előtt, nagyító alatti természet az Erdészeti Múzeumban, üvegpillangók a függőkertben, zene a Bányászati Múzeumban a Drazsé együttessel, a Paizzola Tangóval, Padlás-jelenetekkel, és a 18 órakor kezdődő Udvaros Dorottya koncerttel. A Bünker közt beveszik a rómaiak, a megyeháza udvarát a veterán autók foglalják el, a Fő tér egyik sarkában játszóudvar lesz, a Tűztorony alatt pedig a a Fertőrákosi Önkéntes Tűzoltók mutatják meg saját kezűleg felújított fecskendős autójukat. A Rotary golfpályáján ütni és adományozni is lehet és ugyancsak a Fő téren rendeznek be egy székely "udvart". Lesz frászkarika, tanmese, több kiállítás, kártyacsata, szépírás, borkóstolás, bajvívás, nyergelés és nyakkendőkötés. Szénási Ferenc járványos karikatúrái és a házi készítésű maszkok közönségversenye a Kolostor utcában nevettet majd. S ez még mindig nem minden, úgyhogy szerezzenek be egy térképpel ellátott műsorfüzetet, nehogy lemaradjanak valamiről.

A szervezők célja ezúttal is nyilvánvaló: felhívni a figyelmet Sopron csodás örökségére. Az értékek megismerésében segít a KultVonat is, ami ezen a délután nyolc állomáson át ingyen szállítja utasait a belváros udvarai között. Elvisz például a Toronygalériához, ahol közösségi video-vers lesz látható és hallható: Sarkady Sándor A soproni Szent Mihály templomra című költeményét 26 ismert helyi polgár szavalja el.

A szervezők külön hangsúlyt fektetnek a biztonságra, ezért is lesznek szabad téren, udvarokban, kapuk alatt a programok. Egyet kérnek a sok érdekességéért és élményért cserébe: a járványveszély közepette is kulturáltan találkozzunk, egymásra és önmagunkra is vigyázva a belvárosi rendezvényen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra