A babagyűjtés több mint szenvedély

A peresztegi Gömzsik Gertrúd napi 17 órában kreatívkodik.

A peresztegi Gömzsik Gertrúd különleges nő. Bár a névkártyáján mindössze ennyi szerepel: vállalkozó, rendezvényszervező, az ő tevékenysége ennél lényegesen szerteágazóbb. Elsősorban gyűjtő, másodsorban „kreatívkodik” (lakásdíszeket készít, koszorúkat köt, virágokat nevel), kisboltot üzemeltet. De a legfőbb szenvedélye a gyűjtés, ezen belül is a babaprojekt.

Több mint 2200 babával él együtt, rendszeresen viszi őket kiállításokra, és peresztegi családi házukban fogadja a látogatókat, akiknek szívesen mutatja meg gyűjteményeit.

A japán babák a kedvencek.
Enyugat.hu

- Mikor kezdődött ez a szenvedély? – kérdeztük a mosolygós asszonyt, akit a faluban csak „babás Gertinek” hívnak.

- 1966-ban, egy csillebérci úttörőtábori nyaralásból. Ott megismertem egy japán fiút, tőle kaptam az első kimonós babámat. Azóta szeretem és gyűjtöm őket. Nemcsak a babákat, hanem képeslapokat, porcelánokat, könyveket. Minden érdekel, ami régiség, ami antik dolog. Ezekből hozok össze kiállításokat, járom az országot, szeretem szórakoztatni magamat és másokat. Az emberek nagy része különlegességnek tartja ezt, nem sokat foglalkoznak már ilyesmivel.

- Milyen típusú babák vannak a gyűjteményében?

- Rengeteg porcelánbabám van, ezek különösen értékesek. Sok a népviseletes, népművészeti babám, amit örökségekből kaptam. Volt olyan bécsi orvosházaspár, akiknél 350 népviseletes baba volt, s nekem adták ajándékba.

- Lehet-e egy kedvencet kiemelni a sok közül?

- Ideig-óráig van egy-egy kedvencem. Ha jön egy következő baba, akkor azt kedvelem. Bár nem dajkálgatom őket, az unokáim mindig szívesen játszanak velük. Talán a legelső, japán babát szeretem legjobban az összes közül.

- Milyen különleges gyűjteményekkel rendelkezik még a babákon kívül?

Gerti 2200 babával él együtt.
Enyugat.hu

- A képeslapgyűjteményem 6000 darabból áll. Abban vannak olyan lapok, melyeket a II. világháború idején, a Don-kanyarban adtak fel. Ott maradtak a tábori postán, s nem kerültek el a címzettekhez. Ezeket egy szlovák férfitól vásároltam meg néhány éve, s ezek a tábori levelezőlapok számomra a legértékesebbek.

- A gyűjtésen kívül sok mással is foglalkozik. Hogy fér bele mindez 24 órába?

- Reggel 5-től este 10-ig intézem a dolgaimat. Ebbe minden belefér: a virágkötészet, az árubeszerzés a kis üzletbe és a gyűjtés is. Sőt a főzés is, amit nagyon szeretek. Sokat olvasok, kedvencem a Diana hercegnő életéről szóló könyv.

- Milyen tervek foglalkoztatják mostanában?

- Viszonylag kis helyen vannak összetömörítve a babáim, ezért ezeknek készítek most egy pajtamúzeumot hátul, a kert végében. Egy régi pajtából épül, s ott lesz két szinten a baba- és a régiségkiállítás.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet