Fogyatékosok vagy kiválasztottak?

"Életrevalók" - Híres fogyatékkal élő emberek és alkotásaik címmel írt könyvet a soproni Horváth Ernő Zoltán gyógypedagógus. A kötetet Szénási Ferenc illusztrálta.

Amikor a sors valamiből kevesebbet ad, sokszor valami másból viszont sokkal többet. Hogy áldás vagy átok a fogyatékosság, azt sokszor az ezt megélt ember hozzáállása dönti el. No és a környezetéé. Az elfogadás már ezért is rendkívül fontos lehet. A Sopronban jól ismert Horváth Ernő Zoltán egy olyan kötetet állított össze, ami valószínűleg minden olvasóját rádöbbenti arra, a másság bizony lehet kifejezetten érték. Mert ki vonná kétségbe Mózes, Van Gogh, Edison, Frida Kahlo, Einstein vagy Érdi Tamás értékességét. Pedig fogyatékkal élnek: mások. Az "Életrevalók" - Híres fogyatékkal élő emberek és alkotásaik című kötet gyógypedagógiai aspektusból vizsgálja a könyvben szereplőket.

Horváth Ernő Zoltán

- A kötetben szereplőket a művészet, a tudomány, valamint a közélet világából teljesen szubjektív módon válogattam ki. Közel ötven olyan fogyatékkal élő embert is megemlítek, akikről érdekes információkat tudhatnak meg az olvasók. Tudomásom szerint jelenleg nincs olyan könyv a világon, amely hasonló alapossággal gyógypedagógiai nézőpontból vizsgálná olyan emberek életét, akiket valamilyen fogyatékossággal „áldott” meg a sors, és mégis kiválasztottak lettek - mondta könyvéről az enyugatnak Horváth Ernő Zoltán.

A kötet szerzőjét több mint húsz évvel ezelőtt kezdte mélyebben érdekelni, hogy milyen híres emberek éltek, élnek, akik valamilyen fogyatékkal rendelkeztek, és rendkívüli életművükkel maradandót, világhírűt alkottak. Negyven éve gyógypedagógusként , immár kutató mesterpedagógusként dolgozik, folyamatosan tanul, olvas, filmeket néz ebben a témakörben is. Utazásai során itthon és a nagyvilágban sok érdekes emberrel találkozott, rengeteg előadást hallgatott meg különböző konferenciákon. Fejében mindenhol, mindenkor megjelentek gondolatok, összefüggések, személyek, cselekedetek, alkotások, életművek, segítő személyek ebben a témában. A művészet sem áll távol tőle, tíz évig énekelt kórusban, Sopronban középiskolások színpadi előadásait is rendezte.

- A gyógypedagógus gondolataival, szemével és szívével mutatom be az alkotókat, a híres embereket. Úgy gondolom, még mindig van mit tenni a fogyatékosok elfogadása felé vezető hosszú, de tanulságos úton. Őze Áron mesél többek között arról a könyvben, hogy a dadogók esetében milyen nehezen alakul az elfogadás folyamata. Európai uniós felmérések is igazolják, hogy Magyarország a legkevésbé toleráns országok közé tartozik, ezért is tartottam szükségesnek könyvem megírását - magyarázza motivációit Horváth Ernő Zoltán.

Horváth Ernő Zoltán az elfogadásról is üzen a könyvével.

- Fontos látni, hogy a fogyatékkal élők mennyire erősek lélekben, milyen célokat tűztek és tűznek ki maguk elé, mernek nagyokat álmodni. A munkám során ebben meg is erősítem őket. A kötetben pedig arra is választ keresek, hogy a szülői hozzáállás, a kitartás, az eltökéltség, valamint adott esetben az anyagi helyzet mennyiben járult hozzá a sikeres életúthoz - árul el részleteket munkájáról a szerző.

A kötet egyes fejezeteibe beillesztett internetes linkeket és QR-kódokat, amelyek segítségével zenéket, filmeket, képzőművészeti alkotásokat tanulmányozhatnak az olvasók.

A sok érdekesség mellett még egy különlegessége a könyvnek, hogy a soproni Szénási Ferenc karikaturista húsz portréja színesíti. Ezen kívül még több mint kétszáz érdekes kép, könnyed és kevésbé könnyed részlet, információ, sztori fűszerezi a fejezeteket. Mindezt egyéni látásmódban, érzékenyítően és szakemberként fűzte egységbe Horváth Ernő Zoltán. Ehhez persze tapasztalata is van...

- Negyed évszázadon keresztül siket gyermekeket tanítottam Sopronban, tíz évig a tanulási zavarokkal küzdő tanulók gimnáziumi integrációját segítettem gyógypedagógusként a soproni Eötvös József Evangélikus Gimnáziumban. Néhány éve Budapesten, a Hűvösvölgyben a Palotás Gábor Logopédiai Általános Iskolában gyakorlom a világ egyik legnehezebb, de legérdekesebb hivatását - mondja magáról. Könyvét, ami már nyomdában van, s aminek sikerét majd a www.kreativtanulas.com weboldalon is lehet követni, gyermekeinek, Huginak, Balázsnak és Benedeknek ajánlotta. Mi pedig mindekinek...

Szénási Ferenc rajzai az "életrevalókról".

Előadás is lesz Sopronban

Horváth Ernő Zoltán előadással egybekötött könyvbemutatót tart a Pedagógusok Művelődési Házában a kötetről 2020. november 7-én, szombaton 17 órakor.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra