A Soproni Múzeum munkatársai - a Múzeumok Őszi Fesztiváljának keretében – immár második alkalommal invitálták a résztvevőket a Mesterségek utcájába.
A Pékmúzeum házigazdái, Egresits Anita múzeumpedagógus és Kecskés Katalin egymás tudását kiegészítve, saját szakterületük szerint avatták be a résztvevőket a kuglóf- és kalácssütés szakmai fogásaiba.
Katalin egy őrségi kalácsreceptet próbált ki, amelybe töltelékként tökmagolaj és tökmagliszt került. S miközben járt kelt, hóna alatt a vájlinggal, a tésztát dagasztotta simára, mesélt a kuglóf történetéről, a kalácssütésről és a tökmagolaj készítéséről is. A résztvevők előtt keverte össze a márványos kuglóf alapanyagait is, sorolva a fogásokat.
A kalácssütőket finomabb, fehérre égő agyagból formázták a jelenlevők, amelyet a saját választott minta alapján alakítottak és díszítettek ki. A hagyományos ünnepi bárány- és hal formájú sütők mellett egyedi tervezésű macska- és tenyérlenyomat alakú kalácssütők is készültek. A kuglófsütő formát korongozással készíthette el az, aki vette a bátorságot és odaült a fazekaskorong mellé.
Egy öklömnyi forgó fazekasagyag-darabból szűk negyedóra alatt díszes kerámia kerekedett. Anita és Katalin nem öncélúan, csak a technikát kipróbálni hívták életre ezt a workshopot, de a kuglófsütő kiégetése után tervezik a következő alkalmat, amikor a mázazás és égetés után a kész, díszes kerámiát valóban sütésre lehet otthon majd használni.
A munka jutalmaként a kétórás workshop alatt készült márványos kuglófot és a laktató őrségi tökmagos kalácsot a foglalkozás végén mind megették. Aki maga is szeretné kipróbálni a különleges süteményeket, Katalin jóvoltából a recepteket a Soproni Múzeum honlapján olvashatja.