Márványos kuglóf és őrségi tökmagos kalács

A Múzeumok Őszi Fesztiválján a soproni résztvevők korongoztak, történeteket hallgattak meg és sütöttek is.

A Soproni Múzeum munkatársai - a Múzeumok Őszi Fesztiváljának keretében – immár második alkalommal invitálták a résztvevőket a Mesterségek utcájába.

A Pékmúzeum házigazdái, Egresits Anita múzeumpedagógus és Kecskés Katalin egymás tudását kiegészítve, saját szakterületük szerint avatták be a résztvevőket a kuglóf- és kalácssütés szakmai fogásaiba.

Katalin egy őrségi kalácsreceptet próbált ki, amelybe töltelékként tökmagolaj és tökmagliszt került. S miközben járt kelt, hóna alatt a vájlinggal, a tésztát dagasztotta simára, mesélt a kuglóf történetéről, a kalácssütésről és a tökmagolaj készítéséről is. A résztvevők előtt keverte össze a márványos kuglóf alapanyagait is, sorolva a fogásokat.

A kalácssütőket finomabb, fehérre égő agyagból formázták a jelenlevők, amelyet a saját választott minta alapján alakítottak és díszítettek ki. A hagyományos ünnepi bárány- és hal formájú sütők mellett egyedi tervezésű macska- és tenyérlenyomat alakú kalácssütők is készültek. A kuglófsütő formát korongozással készíthette el az, aki vette a bátorságot és odaült a fazekaskorong mellé.

Egy öklömnyi forgó fazekasagyag-darabból szűk negyedóra alatt díszes kerámia kerekedett. Anita és Katalin nem öncélúan, csak a technikát kipróbálni hívták életre ezt a workshopot, de a kuglófsütő kiégetése után tervezik a következő alkalmat, amikor a mázazás és égetés után a kész, díszes kerámiát valóban sütésre lehet otthon majd használni.

A munka jutalmaként a kétórás workshop alatt készült márványos kuglófot és a laktató őrségi tökmagos kalácsot a foglalkozás végén mind megették. Aki maga is szeretné kipróbálni a különleges süteményeket, Katalin jóvoltából a recepteket a Soproni Múzeum honlapján olvashatja.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet