Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megoszlanak a vélemények az iskolák bezárásáról

Soproni diákok, szülők és pedagógusok mondták el véleményüket.
Hirdetés
Hirdetés

Zacher Gábor toxikológus néhány nappal ezelőtt azt nyilatkozta, hogy a koronavírusos esetek nagy ütemben növekedő száma miatt Magyarországon szigorításokra lenne szükség, például kijárási korlátozásra, sokkal több tesztelésre és az oktatási intézmények bezárására. Arra voltunk kíváncsiak, hogy Sopronban, az iskolavárosban, hogyan vélekednek ez utóbbiról az érintettek; diákok, szülők és pedagógusok.

Horváth Nikolasz (16 éves): - Véleményem szerint szükséges lenne bezárni az iskolákat, ahogy a többi országban is, mert egyre több a fertőzés Magyarországon, s ez a diákokra is veszélyes. Azzal, hogy tavasszal ezt megtették, mérsékelni tudták az első hullámot. Igaz, a gazdaságnak nem tett jót, ám nem volt annyi fertőzés, mint most.

Bartus Vanda (16 éves): - Úgy gondolom, valóban jobb lenne ha folytatódna az online-tanítás, mert a környezetemben is egyre több a pozitív teszt, ami nem jót jelent… Főleg, hogy a koronavírus most már a fiatalokra is veszélyes. Tavasszal, amikor az időseket érintette, nem kellett suliba járnunk, most azonban, hogy minket is, mennünk kell. Nem is értem. A tanulás miatt ugyanakkor szeretek ott lenni, mert a tanárok magyarázatával könnyebben érthető a tananyag. Márciusban, amikor bezárták az iskolákat, nagyon sok feladatot kaptunk, többet is, mint amennyit szoktunk.

Földvári Krisztián (18 éves): - Ha bezárják az iskolákat, akkor nem veszélyeztetjük egymást és tanárainkat. A távoktatás készen áll, eltöltöttünk benne néhány hónapot, így tapasztaltabbak vagyunk, mint a márciust megelőző időszakban. A fertőzöttek magas száma miatt úgy gondolom, szükséges lenne bezárni legalább a középiskolákat, hiszen ebben a korban a szülőknek már nem kell otthon maradni a diákokkal.

A tanárok magyarázatával könnyebben érthető a tananyag.
pexels
Molnár Zsolt (17 éves):

- Az én véleményem szerint nap mint nap romlik a helyzet, és senki se tudja, mikor lesz ennek vége. A tanév elején egy ideig nem volt probléma az iskolában, de az elmúlt hetekben szinte naponta derült ki, hogy valamelyik társunk vagy tanárunk lázas, illetve pozitív koronavírus teszttel rendelkezik. Ilyenkor – annak érdekében, hogy elkerüljük a továbbfertőződést – legészszerűbb, ha nem jövünk iskolába. Viszont a tanulás szempontjából igen nehéz lenne több hónapot online-oktatással végigvinni. Szóval szerintem itt az a kérdés: melyik a jobb, ha megelőzzük a vírus terjedését, ezzel meggátolva a betegségek átadását, vagy ha normális körülmények között tudunk tanulni. Nyilvánvaló, hogy a betegségek megelőzése az első számú cél és feladat, de diákként nem lenne jó, ha otthon kelljen befejeznünk a tanévet.

Ropoliné Nagy Tímeának és férjének két iskoláskorú gyermeke van: 11 és 18 évesek. Azt mondja, az ismeretségi körünkben is hallottak néhány megbetegedésről, ennek ellenére nem hagyják, hogy a pánik úrrá legyen a családjukon. Véleményük szerint nincs szükség az iskolák ismételt bezárására. A vírus mindenhol jelen van, nemcsak az oktatási intézményekben. Viszont a gyerekeknek muszáj közösségi életet élni, és a megfelelő szabályok betartása mellett szerintük folytatódhat az oktatás.

Egy másik anyuka, Dobos Márta sem támogatja az intézmények bezárását. Azt vallja: az iskolának az oktatáson felül gyermekmegőrző szerepe is van. Ez az egyedülálló anyák esetében extrán felértékelődik. A szülők nagy része nem pedagógus, semmilyen affinitása nincs a gyerekek oktatását illetően. Ő a megelőzésben és a pozitív gondolkodásban hisz. Szerinte a digitális oktatással sokkal több gyerek vált a kütyük rabjává, mint azelőtt. Fontosnak tartja ugyanakkor, hogy mindenki figyeljen oda, tartsa be a higiéniás szabályokat, és erősítse az immunrendszerét!

Schranz Viktória, aki két tizenéves lányát félti, más véleményen van.

- Nagyon féltem a gyermekeimet és a szüleimet is. Az iskola bezárása indokolt lenne, de tartok tőle, hogy a gyerekek nagy része ezt szabadságnak fogná fel, és ettől még közösségbe járna ugyanúgy.

Van olyan szülő, aki szerint fontos, hogy a diákok járjanak közösségbe.
pexels

Horváth Mónika óvodapedagógusként mondta el véleményét.

- Nagyon nehéz válaszolni, mert csak a tapasztalt dolgok vezethetik a gondolatokat, és még kevés tapasztalatot gyűjtöttem. Bár a párom pozitív lett, én mellette végig negatív. Csináltattam tesztet (szerológiát) vérből, ami kimutatta, hogy a szervezetem ezzel a vírussal még nem találkozott soha. Ennek ellenére én nem zárnám be az óvodákat, iskolákat, csak akkor, ha a dolgozók olyan nagy százaléka beteg, hogy nem lehet tanítani, ha nem megoldott a gyerekek felügyelete. Az időseket, betegeket óvnám, védeném, de az aktív réteget nem karanténoznám, csak a lázas betegeket. A maszkot és a fertőtlenítést fontosnak tartom.

A tanárok csak név nélkül vállalták véleményüket. Volt, aki még úgy sem. Azzal magyarázta, szüksége van az állásra, szeretné kitaníttatni a gyermekét. Mások úgy vélték, nem szeretnék, ha a cikkben leírtak miatt retorzió érné őket.

Egy általános iskolai tanárnő annyit mondott: az oktatási intézmények nagy részében megoldhatatlan a távolságtartás. Maszkban nem lehet napi 5-6-7 órát tanítani, magyarázni. Az iskolák totális bezárása szerinte most nem jó megoldás. A középiskola és az általános iskola 7-8. osztályának távoktatását ugyanakkor – önálló, otthoni tanulással - meg lehetne oldani. Az alsósokat pedig felezett osztályokkal, a suliban külön, a felszabadult tantermekben elhelyezve.

Egy középiskolai tanár szerint a szlovákok döntöttek jól, amikor egy hónapra bezárták az iskolákat. Megelőzték a koronavírus terjedését, megvédték a diákjaikat és a pedagógusokat. Nálunk is ezt kellene tenni, hiszen az óvónők, tanítók és tanárok egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve. Minél több tanuló van egy oktatási intézményben, annál könnyebb megfertőződni. Ráadásul a fiatalok egy része nem foglalkozik a járvánnyal: nem fegyelmezettek, nem mindig viselnek maszkot és a kézfertőtlenítést se preferálják. Ennek is köszönhető, hogy egyre több diák és pedagógus betegszik meg országszerte, s nem lehet előre tudni, kinek a számára lesz ez végzetes…

(A cikkben szereplő képek illusztrációk.)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Hirdetés