Stabat Mater: út a megváltásig

Hat nemzet művészei a Soproni Petőfi Színház előadásában.

Hat nemzet - magyar, orosz, ukrán, osztrák, brazil, olasz - képviselőivel, szimfonikus zenekarral, operaénekesek és helyi gyermekek részvételével október 30-tól láthatják a nézők a Stabat Mater táncművet a Sopron Balett és a St. Pölten-i Europaballett koprodukciójában a leghűségesebb város teátrumában - adták hírül a soproni színház honlapján.

Alekszej Batrakov és Demcsák Ottó koreográfusok a világ legismertebb Mária-himnuszát inspiráló történetet dolgozták fel Sosztakovics, valamint Pergolesi varázslatos, érzelemgazdag muzsikájával. Az évad kiemelkedő, nagyszabású, különleges élményt és látványt kínáló bemutatója novemberben is látható

Az első felvonásban Alekszej Batrakov koreográfiáját tekinthetik meg a nézők. Gondolatai központjában a fiát elvesztő asszony fájdalmát helyezi, mégpedig a háború tükrében. Időtlenül, mert háborúk ma is zajlanak a világban, anyák siratják gyermekeiket, az apokalipszis bibliai lovasai pedig vágtatnak. Inspirációt jelentett számára Sosztakovics zenéje, erre készít klasszikus alapú, megközelítőleg hatvan perces koreográfiát. Ebben a részben soproni gyerekek is szerepelnek. Történetében az egyedül maradt nő gondolatait, érzéseit, idézi meg. Álmokat, emlékeket láthatunk, amelyek nem hagyják nyugodni az asszonyt, fájdalom, szenvedés kíséri az útját, s a szörnyű valóság.

A táncművet október 30-tól láthatja a soproni közönség.
Enyugat.hu

Demcsák Ottó Pergolesi legismertebb feldolgozását választotta a történet ábrázolásához. A mintegy negyvenöt perces második részben a koreográfus a négy evangélium felhasználásával mutatja meg a történetet, megjelenítve több bibliai szereplőt: Máriát, Jézust, Mária Magdolnát, Arimateai Józsefet, Simon Péter, Jánost, Szalómét és az angyalokat. Közülük egyiket bukott angyalként ábrázolja. Ő a szakralitást kiemelve közelíti meg a keresztfa alatt álló asszony fájdalmáról szóló művet. Koreográfiájával azt is üzeni: a krisztusi megváltásban ott a lehetőség, hogy a rossz erőket legyőzheti az ember, s nemesedhet a lelke a próbatételek közben. A zenei alkotást minden egyes előadáson a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar adja elő Kóczán Péter vezényletével. Dupla szereposztásokban énekel majd Benedekffy Katalin, Eisienbeck Ágota, Megyesi Schwartz Lúcia, Forgó Eszter. A két részt gondolati és érzelmi síkon Mária jelenései kapcsolják össze. Máriát Szőcs Erika jeleníti meg.

Az első felvonás különleges díszlet- és jelmezvilágát Húros Annamária alakítja ki. A másodiknak ő a jelmeztervezője, a díszlet itt Demcsák Ottó munkája. A dramaturg Katona Imre. Az egész előadást Demcsák Ottó rendezte.

A Sopron Balett és a St. Pölten–i Europaballett között a 2018–ban kötött együttműködés tartalmasnak bizonyult, hiszen a tavalyi Szving meg a tangó koprodukcióban készült nagy sikerű táncjáték elnyerte a soproni közönség tetszését. Az Ausztriából érkező neves táncműhely a Coco Chanel életéről szóló új produkciójának bemutatóját a Petőfi Színházban tartotta, ez volt a nemzetközi turnéjuk első állomása egyben. Ebben az évadban a Stabat Mater táncműhöz érkeztek szereplők az osztrák csoportból.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet