A soproni erdő mindig tartogat meglepetéseket

Kövekből kirakott Magyarország, boszorkánysöprű és fantasztikus kilátás várja a kirándulókat.

A soproni erdő minden évszakban csodálatos. Tudják ezt az itt élők, akik bármikor feltöltődhetnek, friss levegőt szívhatnak a Lövér Szálló közelében, a vadászati tanösvényen, a Várhelyen vagy épp a Károly-kilátó felé vezető úton. S tudják azok is, akik turistaként vagy szállóvendégként érkeznek a hűség városába, és a lokálpatriótákhoz hasonlóan élmény számukra minden perc, amit a zöld, a sárga vagy épp a bíbor színű lombok alatt tölthetnek.

Érdemes nekiindulni családdal, gyerekkel vagy gyerek nélkül, kutyussal vagy anélkül, baráti társaságban, édes kettesben. Mert a soproni erdő mindig tartogat meglepetéseket, és kikapcsol a hétköznapok egyhangú világából.

A színes jelzőtáblák segítenek az eligazodásban.
Enyugat.hu

Így tettünk mi is. Bár az uszodától könnyű sétával 25-30 perc alatt elérhető a Károly-kilátóhoz közeli parkoló, mi a kényelmesebb megoldást választottuk. Autóval érkeztünk odáig, majd – miután szemrevételeztük a színes jelzőtáblák kavalkádját - folytattuk utunkat.

Először a parkolónál lévő trianoni emlékparkot csodáltuk meg. A kövekből kirakott Magyarország, a fából készült különleges kereszt és a márványtáblákon olvasható idézetek különleges élményt jelentettek. Ezután a boszorkány meseösvényen sétáltunk tovább. Megtekintettük a házikót, elolvastuk a gyerekeknek szánt izgalmas feladatokat, s kipróbáltuk a fatörzsekből megalkotott erdei ütőhangszert.

A boszorkányúton izgalmas feladatok várják a gyerekeket.
Enyugat.hu

A kellemes napsütésben hamarosan elénk tárult a Károly-kilátó égig magasodó épülete, körülötte sárgába borult lisztes berkenyék. Csodálatos látvány! A szürke kövekből alkotott építmény mellett Sopron nagyjainak - dr. Roth Gyula erdőmérnöknek és Kossuth-díjas egyetemi tanárnak; dr. Barabits Elemér erdőmérnöknek és európai hírű növénynemesítőnek; dr. Csapody István erdőmérnöknek és Széchenyi-díjas botanikusnak – állítottak emléket.

Aki már idáig eljutott, annak érdemes felkapaszkodni a kilátó lépcsőin, és feljutni a legtetejére, ahonnan hihetetlen kilátás nyílik Sopronra és a környező tájra. (Novembertől februárig 9 és 16 óra között van erre lehetőség, a tavaszi és az őszi időszakban 9-től 18-ig, nyaranta pedig 9-től 20 óráig látogatható a kilátó.)

Érdemes felkapaszkodni a Károly-kilátó legtetejére.
Enyugat.hu

A kilátó környéke ideális helyszín kisgyermekekkel érkezőknek is, hiszen az apróságok az erdei játszótéren biztonságos körülmények között mászókázhatnak, hintázhatnak, csúszdázhatnak. Akinek kedve van, a hatalmas, fából készült képkeretben fotózkodhat, sőt - korhatár nélkül - megtekintheti a Kőhalmy Vadász Múzeum érdekes kiállítását is.

A megfáradtak és a kávéfüggők ezalatt az erdei büfében megkóstolhatják a városszerte híres cappuccinót, lattét vagy espressót. Jó időben a kirándulók a teraszon időzhetnek, ha hűvösebbre fordul az időjárás, vagy csak ahhoz van kedvük, megtapasztalhatják az épület belső terének ízléses berendezését is.

A boszorkánysöprűk készen állnak az út végén.
Enyugat.hu

Erdei túránk végén eldönthetjük, hogy visszagyaloglunk-e a trianoni emlékparkig, vagy helyette inkább felpattanunk a boszorkányút végén elhelyezett söprűk egyikére, hogy a levegőben szállva még egyszer végigtekintsünk a varázslatos tájon.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet