Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megszavazta az Európai Parlament, hogy a jogállamiság feltétel legyen az uniós támogatásoknál

A költségvetés szavazása viszont megszakadt a magyar és a lengyel vétó miatt.
Hirdetés
Hirdetés

Minősített többséggel támogatták a az Európai Parlament képviselői jogállamisági mechanizmus beépítését az EU következő költségvetésébe. A döntés értelmében elvonhatják az EU-s támogatást attól a kormánytól, amelyik az Európai Bizottság értékelése szerint megsérti a jogállamiság alapelveit, és ezzel a tagállamok minősített többsége is egyetért.

Ez a mostani szavazás még nem ügydöntő volt, mert a végső szót a tagállamok miniszterei mondják ki.

Szavaztak a tagállamok a teljes költségvetésről és a benne foglalt gazdaságélénkítő csomagról is, amelyek 2028-ig határoznák meg az EU-s pénzügyeket.

Ennél a szavazásnál minden tagállam támogatta a tervet, de két ország jelezte, hogy egyetlen kitétel miatt fenntartásaik vannak. Emiatt a költségvetés elfogadásának hivatalos menete elakadt.

Orbán Viktor miniszterelnök már korábban bejelentette, hogy Magyarország megvétózza az uniós költségvetést és a helyreállítási alapot, ha bevezetik a jogállamisági mechanizmust. A másik tiltakozó Lengyelország volt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Közélet

Hirdetés