735 milliárd forint az ország vesztesége a méregdrágán vett orosz gázon - eddig

A vásárlás 2,01 milliárd eurónyi, akkori árfolyamon kb. 825 milliárd forintnyi szindikált bankhitellel történt.

Tovább ragaszkodna a kormány a 2022-ben sebtében, méregdrágán megvásárolt különleges földgázkészeltéhez, írja a Portfolio a 15/2024. (I. 31.) számú kormányrendelet alapján. A lap szerint ezzel gyakorlatilag még egy évvel 2025 tavaszáig kinyújtották annak megtartását.

Szerintük ezt azért tették meg, hogy ne kelljen gigantikus pénzügyi veszteséget elkönyvelni a százmilliárdos nagyságrendű beszerzésen. Ezt úgy sikerült összehozni, hogy a kormány a gáz árának történelmi csúcsán vásárolt egy nagy készletet.

A 2022 nyarán megvett 740 millió köbméter, mintegy 7880 GWh, különleges földgázkészlet átlagos bekerülési ára 255 euró/MWh volt, átszámítva 1114 forint köbméterenként, miközben szerdán a holland TTF gáztőzsdén 30,2 eurón zárt a márciusi kontraktus ára, ami átszámítva 122 forint köbméterenként.

Ráadásul a 255 eurós ár nagyjából 5 euróval magasabb is volt, mint a legmagasabb ár a gáztőzsdén. A vásárlás után pedig szinte pillanatokkal kezdett meredeken zuhanni az ár a TTF-en.

A vásárlás 2,01 milliárd eurónyi, akkori árfolyamon kb. 825 milliárd forintnyi szindikált bankhitellel történt, ezért a mostani állapot szerint nagyjából 89 százaléknyi, 735 milliárd forintnyi nem realizált pénzügyi vesztesége van a kormánynak. Ha a mostani árak mellett használná fel a kormány a gázt, ekkora veszteséget kéne lenyelnie az állami költségvetésnek, tehát az adófizetőnek.

A kormányrendelet értelmében még nagyobbra, 23 százalékra ugrott a védett gáztartalékok aránya, amelyeket csak különleges engedéllyel lehet értékesíteni. Ez nagyobb ellátásbiztonságot ad az idei évre, amely indokolttá teszi a döntést, írják.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet