88 millió forintot követel a Fertő tónál építkező állami cég a bontási költségekre a cölöpházak tulajdonosain

Ezt az összeget a bíróságon keresztül szeretnék behajtani az egykori cölöpházak tulajdonosain.

A Fertő tóra tervezett turisztikai komplexum kivitelezéséért felelős Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. komoly perekben érintett. Egyrészt 88 millió forint követelésük keletkezett abból, hogy a tulajdonosok által el nem bontott cölöpházakat eltüntették, és ezt az összeget bíróságon szeretnék most behajtani a volt tulajdonosokon. Ugyanakkor valakik 262,7 millió forintra perlik az állami céget – írja az Átlátszó .

Mint felidézik, a kormány 2016-ban állt elő először az ötlettel, hogy a Fertő tó egyetlen víziteleppel és stranddal rendelkező magyar partszakaszát felújítja. A beruházást a 2017-ben létrehozott, állami tulajdonú Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. (SFTFN) irányítja. 2019-ben a fertőrákosi strandot lezárták, a büféseket és sétahajósokat elzavarták, hamarosan pedig a cölöpház-tulajdonosokkal is közölték, hogy menniük kell. A tényleges beruházás 2020 őszén indult.

Tavaly áprilisban – írja a lap - a Fertő tó jellegzetes látképét meghatározó cölöpházak tulajdonosait felszólították az ingatlanok lebontására, ami több tízmilliós költséget jelent nekik. Többen egyből szót is fogadtak, mert nem akartak pereskedni a magyar állammal. Nemrég az SFTFN leadta a 2021-es beszámolóját, és az ahhoz csatolt kiegészítő mellékletükből kiderül, hogy az állami cég komoly perekben érintett a bontások miatt.

A dokumentum szerint a cölöpház-tulajdonosok által el nem bontott „vízi létesítményeket” az ő költségükre elbontotta az SFTFN, és emiatt 88 millió forint követelése keletkezett. Ezt az összeget a bíróságon keresztül szeretnék behajtani az egykori cölöpházak tulajdonosain.

Viszont a kiegészítő melléklet szerint az SFTFN-t is perlik: összesen 262,7 millió forintot szeretnének behajtani rajta valakik. Ezekben az ügyekben a dokumentum szerint még nem volt tárgyalás, de az állami cég ellenkérelmében már kérte a bíróságot, hogy az „szíveskedjen elutasítani” a felperesek követelését, mert az szerinte megalapozatlan – írja az Átlátszó.

Vélhetően a cölöpházak tulajdonosai perlik kártérítésért a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-t, hiszen mérettől és állapottól függően 40–100 millió forintot érhetett egy-egy cölöpház. A tó természetesen állami tulajdonban van, ezért a háztulajdonosok a mederhasználatért komoly bérleti díjat is fizettek, de a ház a sajátjuk volt, amibe hatalmas összegeket fektettek az évek során. Az állam pedig a turisztikai gigaberuházás miatt egyszerűen lebontásra ítélte őket, mindenféle ellentételezés nélkül – írja a lap.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet