Egy őstehetség majdnem kilátástalan helyzetben

Miközben Búzás Tünde festményeit imádják itthon és külföldön, az egyedi képeiben gyönyörködők többsége mégcsak nem is sejti; a szerzőnek hatvanon túl a nulláról kell felépítenie az életét...

A tehetséges festőnek, miközben a hihetetlen színes és érzelemgazdag képek készülnek az utolsó forintokon vásárolt festékekből, azon jár az esze, hogy holnap hol fog lakni, és miből veszi meg a hónap utolsó napjaira a betevőt. Nem, ez nem valami századfordulós amerikai film, nem is Mikszáth-regény alaptörténete, hanem a valóság itt és most Búzás Tünde számára. A Sopronhoz közeli Hermesen élő pedagógus Isten áldotta tehetség, de ha nem vigyáz, elsodorja a hitelörvény... Most éppen költözni készül, el az imádott Hermesről.

- Néhány nap múlva el kellene hagyni a lakást, de még nem vitt rá a lélek hogy összepakoljak. Igaz, moratórium van, de nincs már értelme várni - mondja lemondóan Búzás Tünde.

Búzás Tünde egyedi alkotásai egy különleges belső világba visznek el.

Huszonkilenc éves fiával, kutyájával, vásznaival egyszobás vidéki önkormányzati bérlakásba költözik, miután egy évekkel korábban férjével felvett, néhány milliós hitel csaknem a teljes kilátástalanság mélyére vitte. A hatmilliós kölcsönt három éve törleszti, fizetésének ötven százaléka erre megy. Ezt fizetnie kell továbbra is, de a lakást elárverezték, hiába minden. Az adósság marad, az otthon már másé - magyar valóság a XXI. században.

Fekete-fehérben is hat...

Búzás Tünde logopédusként dolgozik egy óvodában és iskolában, ezen kívül pedagógiai szakszogálatnál is munkatárs. Harmincöt éves házasság után két éve vesztette el a férjét, most pedig az otthonát. Ekkora ütések után nehéz állva maradni, hogy neki sikerült, az valószínűleg nagyrészt annak köszönhető, hogy érzéséit kifesti magából. Képei mégsem nyomasztók, sőt!

- Mindig is kreatív voltam, az életnek a létrehozó része jobban is érdekelt, a hétköznapi szervezésekhez viszont több mint ügyetlen vagyok. A festés tulajdonképpen véletlenül jött, ötvenhat évesen. Egy baráti társaság tagjaként kaptam többedmagammal a feladatot, hogy fessem meg a gyökércsakrát. Az elkészült képet a festő ismerős megdícsérte, ezzel elindított egy addig ismeretlen, ám rendkívül felszabadító úton - emlékszik vissza a hat éve kezdődő utazásra Búzás Tünde.

Ötvenen túl kezdett el festeni, s iyen csodaalakok kerülnek a vászonra.

A gyorsan száradó akril a kedvence, de az akvarell és a grafika is jól áll neki. Érzéseket és gondolatokat fest meg szinte harsány, kiabáló színekkel, nem törődve szabályokkal, megszokással, tradíciókkal. Egész történeteket tud elmesélni egy vásznon vagy fatáblán, érzelmi cunamikat generálva a nézőben. Képei annyira egyediek és figyelemfelkeltőek, hogy pillanatok alatt Amerikáig jutott a hírük.

- Pedig csak megosztottam néhányat az interneten. Ha nincs a facebook, minden a négy fal között maradt volna, de elég gyorsan rám talált egy német festőművész, aki meghívott az online galériájába, mint egyetlen amatőr festőt, s ott tart azóta is - meséli erről az alkotó, akinek itthon is több kiállítása volt már, mindig rendkívül pozitív visszajelzésekkel.

Búzás Tünde képei nem a percek lenyomatai, inkább folyamatok, amiket nem boncolgatni kellene, hanem érezni.

- A képeket egyébként is felesleges értelmezni, szerintem a verseket sem kellene. Nem az a lényeg, hogy kitaláljuk, mit gondolt készítésük közben az alkotó. Ha hatással van a nézőre olvasóra, akkor jó, ha nem... Nos, akkor meg minek beszélni róla - mondja erről.

Nem tudni, hány "Búzástünde" kép készült az elmúlt években, az biztos, hogy sok. Alkotójuk számára a terápiát jelentette a hézköznapok fájdalmas zűrzavarában, akik pedig kaptak vagy vettek belőlük, ajtót nyitottak a legfontosabb emberi érzések újszerű megfogalmazásának. Olyanoknak, mint nyíltság, őszinteség, barátság, szeretet, elfogadás, túlélés, meg a csakazértis...

Ha hatással van a nézőre, akkor jó...
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra