A forint leértékelődése folytatódni fog?

Idén 4,6 százalékos infláció mellett 7,1 százalékos reálbér-növekedés várható az Egyensúly Intézet előrejelzése szerint.

Megjelent az Egyensúly Intézet legújabb, a magyar gazdaság kilátásait vizsgáló gazdasági előrejelzése.

Az Egyensúly Intézet előrejelzése alapján az infláció átmenetileg újra növekedni fog 2024-ben, azonban a bérek vásárlóereje 7,1 százalékkal fognak növekedni. A GDP idén 2,4 százalékkal nőhet, míg jövőre a 3 százalékot is meghaladhatja a növekedés. A konjunktúra újraindulásával idén újra csökken fog Magyarországon munkanélküliségi ráta. Az agytröszt szerint a jegybank kamatcsökkentési ciklusa a nyár elején véget ér és a forint-euró árfolyam leértékelődő pályán marad. A költségvetés hiánya idén várhatóan 5 százalék felett alakul a megemelt 4,5 százalékos hiánycél helyett.

Az Egyensúly Intézet idénre 2,4 százalékos, 2025-re pedig 3,1 százalékos GDP-növekedést jelez előre. Az agytröszt arra számít, hogy a magyar növekedés motorjai a háztartások fogyasztása és a beruházások lesznek. A német gazdaság gyengélkedése és a fellendülő import miatt a következő két évben várhatóan megszűnik a külkereskedelmi egyenleg korábbi jelentős hozzájárulása a GDP bővüléséhez.

Az agytröszt szerint az infláció a második negyedévtől újra emelkedni fog, mielőtt 2025 elejétől ismét csökkenni kezdene. Ugyanakkor az Egyensúly Intézet azzal számol, hogy az átmeneti, részben a bázishatás és a visszatekintő árazások okozta áremelkedés ellenére hosszabb távon a legtöbb tényező továbbra is a mérsékelt infláció irányába mutat. Az Egyensúly Intézet előrejelzése alapján 2024-ben az átlagos áremelkedés 4,6 százalékos lesz, 2025-ben pedig 3,1 százalékra csökken. Az élelmiszerek terén a globális élelmiszerár-trendek és a kedvező hazai termés következtében az általános inflációnál mérsékeltebb emelkedésre lehet számítani 2024-ben.

Az Egyensúly Intézet szerint a monetáris politika mind az elmúlt évtizedekhez képest, mind régiós összevetésben szigorú: magas reálkamat és túlértékelt euró-forint árfolyam jellemzi. Az agytröszt szerint, noha a reálgazdaság állapota lehetővé tenné a jegybank számára, hogy gyorsítson a kamatcsökkentési ciklus ütemén, a magas kamatokat magyarázza, hogy a monetáris politika nagyobb hangsúlyt helyez az árfolyam stabilitására. A forint leértékelődése ugyanakkor folytatódni fog. Az Egyensúly Intézet előrejelzése szerint az euró átlagos árfolyama 2024-ben a 395–400, 2025-ben pedig a 410–419 forintos sávban fog mozogni.

2024 első negyedévében tovább nőtt a foglalkoztatás: 4,72 millió ember dolgozott a gazdaságban. Márciusban a munkanélküliség újra csökkent, miközben a gazdasági aktivitási ráta soha nem volt még ilyen magas. Ha csökkenő mértékben is, a munkaerőpiac továbbra is feszes maradt; így a konjunktúra beindulása miatt az előrejelzés a következő években a foglalkoztatás évi 0,7 százalékos bővülésére számít. Az Egyensúly Intézet a feszes munkaerőpiaci kondíciók és az élénkülő konjunktúra miatt 2024-re újra a reálbérek emelkedésével számol: 2024-ben a versenyszférában 7,1 százalékkal fognak növekedni a reálbérek. Az agytröszt gazdasági előrejelzése szerint a munkanélküliek aránya 2024-ben 4,3, 2025-ben 3,9 százalék lesz.

Noha a reálbérek 2023 második fele óta ismét növekednek, a háztartások fogyasztás helyett inkább a megtakarításaikat növelték. 2023 negyedik negyedévére a háztartások bruttó megtakarítási rátája 21,6 százalékra emelkedett. 2024-ben az újrainduló konjunktúra nyomán emelkedő reálbérek és a növekvő fogyasztási hajlandóság mellett a háztartások fogyasztása újra növekvő pályára állhat. Az Egyensúly Intézet idén a fogyasztás reálértelemben 2,7 százalékos, majd 2025-ben 3,5 százalékos növekedésére számít. A fogyasztás várakozásokat alulmúló kilábalása nehéz helyzetbe hozta a költségvetést: 2023-ban a költségvetési hiány elérte a 6,7 százalékot. Idén sem csökken 3 százalék alá a deficit, hiszen ez veszélyeztetné a kormány növekedési céljait: az agytröszt szerint a deficit a GDP 5 százalékát is meghaladhatja.

Az Egyensúly Intézet teljes gazdasági előrejelzése ide kattintva olvasható .

A tanulmány elkészítésénél a 2024. május 5-éig beérkezett adatok kerültek be a gazdasági előrejelző modellbe.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet