A hatalom figyel

A soproni Innistrad gitárosa két zsaruval együtt zenél.

Lőrincz Ádám, a soproni Innistrad együttes gitárosa azt mondja: az ő szenvedélybetegsége a zene, ami – ráadásul – teljesen ártalmatlan. Zenésztársaival együtt saját eszközeivel segíti a rendőrség munkáját. Engedd el! című dalukkal a tizenéveseket szólítják meg, annak érdekében, hogy a leginkább érintett korosztály tagjai maradjanak távol a kábítószerektől.

- Tudom, hogy nagyon fiatalon lettél a zenekar tagja. Mikor került a kezedbe először gitár?

- 2012 tavaszán kaptam egy gyakorló akusztikus gitárt, onnantól datálható a zenével való kapcsolatom, így a hangszeren való tanulásom is.

Innistrad
Enyugat.hu

- Mi vagy ki vezetett el ehhez a hangszerhez?

- Apám 2011 év végén meglepte magát egy elektromos gitárral; otthon hobbiból kezdett néhány dalt tanulgatni, idővel pedig az én kezembe is került a hangszer. Az jobbkezes volt, én bal kézzel zenélek, így hamar szükségem lett egy saját gitárra.

- Hogyan indult a zenei pályafutásod?

- Kezdetben jártam gitároktatókhoz, eleinte csak otthon zenéltem. Középiskolás koromban a diáktársaimmal volt néha közös produkciónk. A tényleges zenekarozás 2014 végén kezdődött, amikor egy iskolai projekt keretében néhány osztálytársammal összeálltunk egy bandába. Alter rockot játszottunk, de három év után kiléptem a zenekarból. Ez idő alatt néhányszor megfordultunk – többek közt – a helyi Búgócsiga klubban zenélni, hangulatos koncertet tudtunk varázsolni. Az én szívem a thrash metal felé húz, így abba az irányba akartam zenei tudásomat elmélyíteni.

- Mióta gitározol az Innistradban?

- 2016 áprilisában állt össze a formáció, azóta vagyok a banda tagja. Tulajdonképpen én is alapító tag vagyok, ez egy igazi baráti társaság. Még úgy is, hogy nagy korkülönbségek akadnak köztünk. A legidősebb zenész 53, a legfiatalabb 18 éves. Már alakulásunk évében meghívást kaptunk a Kárpát-medence szerte ismert és népszerű soproni Moby Dick koncertjére, előzenekari pozícióba. Ez volt az első „nagy megmérettetésünk” élőben. 2017-ben egy öt számból álló EP lemezzel jelentkeztünk, nem sokkal később – 2018 februárjában – tagcsere történt gitáros poszton. Újult erővel rögtön neki is vágtunk a koncertezésnek, azóta országszerte legalább 30 városban megfordultunk már, több helyen kétszer, sőt volt, ahol három alkalommal is. 2019 októberében jelent meg első nagylemezünk, „A hatalom figyel” címmel. Thrash metal a műfajunk, kemény gitárriffekkel, dallamos szólókkal, magyar nyelvű szöveggel. Kizárólag saját dalokat játszunk, szövegeink az élet mindennapjairól, a világ problémáiról és némi társadalomkritikáról szólnak.

A zenekar tagjai: Unger János - ének, Kassai Ádám – gitár, Lőrincz Ádám – gitár, Lőrincz Zoltán – basszusgitár, Rácz János „Boni” – dob.

- Olvastam, hogy az Engedd el! című számotok része egy rendőrségi pályázatnak. Hogyan kerültetek kapcsolatba a bűnüldöző szervekkel?

- A zenekarnak két zsaru tagja is van. Édesapám – nem titok – bűnügyi vezető, így közel áll hozzá a bűnmegelőzési témakör. Ez egyértelműen hozzájárult ahhoz, hogy az Engedd el! dalunk szélesebb körben is ismertté váljon. Tavaly a kábítószer-ellenes világnapon fogalmazódott meg az ötlet, hogy legyen egy dal, ami stílusban, mondanivalóban az érintett korosztályt szólítja meg. Ne a szülőket figyelmeztesse, ne az egyébként is függőség nélkül élőket erősítse, hanem azok érezzék magukénak, akik egyébként ki vannak téve a drog veszélyének! Bíztunk benne, hogy a téma hitelesebb lesz a fiataloknak, ha azt kivarrt, kemény rockerektől hallják, nem mindig csak a tanároktól, öltönyös előadóktól. A dalhoz azonnal forgatókönyvet írtunk és elkészítettük az első hivatalos videoklipünket, és igyekszünk azt eljuttatni az érintett korosztályhoz. Most például az iskolák segítségével.

- Mi a Te véleményed a fiatalokat érintő szenvedélybetegségekről, a szerek használatáról?

- Soha még csak próbálni se próbáltam semmit, még a cigit sem. Sőt, alkoholt is ritkán és keveset fogyasztok, betegségeim miatt. Nem olyan nevelést kaptam, hogy éljek a szerekkel, az elveimmel is ütközik ez a fajta élet. Jól érzem magam nélkülük is. Az én szenvedélybetegségem a zene, ez teljesen ártalmatlan, sőt!

- Hogyan alakul a nyár számotokra, hol koncerteztek?

- Január végén egy igen becsületes turnénak néztünk elébe. Szinte minden hétvégén felléptünk az ország valamely pontján, nemritkán péntek-szombat dupla koncerttel. Sajnos a vírushelyzet félbeszakította a menetrendet, tizenegy koncertünk maradt/marad el. A legfájóbb a júliusi Rockmaraton Fesztivál, ahol igazi világsztárokkal, nagy kedvenceinkkel zenéltünk volna egy napon. Reméljük ezt jövőre pótolni tudjuk. Augusztus közepétől a tervek szerint ismét beindul a koncertezés. Két fesztiválon már biztosan ott leszünk, és őszre is tervezünk egy megmozdulást. Október elején a Sopron Metal Invázió nevű kétnapos rendezvényen kiváló metalbandákkal együtt lépünk fel. Ezen kívül - reményeink szerint - jó néhány klubkoncerten láthat/hallhat minket a közönség szerte az országban, a Moby Dick vagy az Akela társaságában.

- Készül-e új számotok, esetleg albumotok?

- A koncertezés mellett ritkábban jut idő dalírásra, de most bőven akad rá alkalom. Téma is adódik rendesen, hiszen a világban egyre zavarosabb dolgok történnek, amit mi sem hagyhatunk szó nélkül. Ősszel szeretnék új dalokat bemutatni, a soron következő második nagylemez pedig 2022-ben érkezhet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra