A soproni Líceum tanárai saját magukért és diákjaikért is kiálltak

Csatlakozott a polgári engedetlenségi megmozduláshoz a soproni Líceum pedagógusainak többsége is. Hétfőn rendkívüli órarend alapján megtartott tanítási nap volt a gimnáziumban.

„Mi, a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) polgári engedetlenségi megmozdulásban részt vevő tanárai látjuk, érezzük és a saját bőrünkön tapasztaljuk a magyar oktatási rendszer komoly problémáit, melyeket társadalmunk és az állami rendszer elhallgat és nem vagy nem megfelelően próbál kezelni” − áll abban a nyilatkozatban, amit a soproni Líceum pedagógusainak többsége aláírt és azzal nyomatékosított, hogy bár hétfőn bement a munkahelyére, az óráit nem tartotta meg. Az evangélikus egyház nagymúltú intézményében hétfőn a diákok rendkívüli órarendet kaptak, foglalkoztatásuk folyamatos volt.

A polgári engedetlenséghez csatlakozott líceumi pedagógusok nyilatkozata tartalmazza azt is, hogy az iskolaendszer rengeteg problémától szenved. Ezek közül kiemelték a tanárok siralmas társadalmi és anyagi megbecsültségét, a szakma elöregedését, az oktatás résztvevőinek (akár pedagógusok, akár diákok) borzalmas leterheltségét, a gyakran indokolatlan adminisztrációs terheket. „Szeretnénk, ha ezekről a problémákról nyílt társadalmi vita és egyeztetés indulna meg. Igény mutatkozik az iskolában dolgozók bérének hosszú távú rendezésére, a munkaterhek csökkentésére vagy ésszerűsítésére, a tanárképzés átalakítására és a pedagógusi hivatás megbecsültségének helyreállítására. Sajnos évek óta tapasztaljuk, hogy az oktatáspolitika kormányzati szinten nem nyitott a párbeszédre, és reformok alatt a felülről kiadott, az oktatásban résztvevőkkel nem egyeztetett rendeleteket és utasításokat értik” - fogalmaztak a Líceum tanárai, akik szerint a a február 11-én kiadott rendelettel az utolsó eszközt is kivették a tanárok kezéből. Súlytalanná és ezáltal értelmetlenné tették azt a sztrájkot, mely a demokratikus jogállamokban minden dolgozót hivatástól függetlenül megilletne.

Itt állok, másként nem tehetek - üzenték a Líceum tanárai.
Líceum

„Figyelemfelhívó akciónkat elsősorban ez utóbbi lépés hívta életre. Hangsúlyozzuk, hogy megmozdulásunk nem iskolánk vezetősége vagy annak egyházi fenntartója ellen irányul, és politikai pártok vagy mozgalmak sem állnak mögöttünk. Tisztában vagyunk vele, hogy a polgári engedetlenség alkalmazásával jogszabályokat sértünk; tetteink esetleges következményeit mégis vállaljuk azért, hogy önmagunknak és a ránk bízott diákoknak elmondhassuk: mi megtettük, amit helyesnek éreztünk saját magunk, de még inkább a jövő generáció érdekében. Erős vár a mi Istenünk!” - zárul a Berzsenyi-gimnázium pedagógusainak üzenete.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet