A traktorkereket biztos nem a migránsok hagyták az erdőben

Ami máshol a mentőmellény, az nálunk a hálózsák címmel hirdetett Sopronkövesd és Pereszteg erdőtakarítást szombatra. Az Ausztria felé menekülők eldobált holmijait gyűjtötték össze a két település lelkes csapatai és a vadászok - és még sok mindent, amit viszont nem a migránsok hagytak az erdőben.

Teherautónyi szemét gyűlt össze néhány óra alatt a Pereszteg és Sopronkövesd melletti erdőben. A Dénes-majorból induló önkéntesek ugyanis nem csak azt találták, amit eredetileg kerestek. Persze ott voltak az eldobált hálózsákok, műanyag flakonok, ingek, táskák, ott rohadt a vizes avar alatt néhány útlevél és irat, de bizony sokkal több volt az olyan hulladékból, amiknek egy része bele sem fért a gyűjtők zsákjába, autót kellett hívni az elszállításához. Építési törmelék, háztartási szemét, autógumik, festékes vödrök, alkatrészek, bútordarabok, burkolatok hevertek szanaszét az erdőben. Az önkéntesek mindent összeszedtek, de keserűen jegyezték meg: más szemetel, mi összeszedjük, és úgy tűnik, ők vannak sajnos többen. De a jó munka jó érzéssel töltötte el a résztvevőket, akiket még finom vadpörkölttel is jutalmaztak. De azért nem volt felhőtlen az öröm.

Akik részt vettek a közösségi akcióban, jókedvűen tették a dolgukat.
Enyugat.hu

- Fontosnak tartom, hogy részt vegyek annak a közösségnek a megmozdulásaiban, amihez tartozom. Sopronkövesden élek, tehát megszólítva éreztem magam, amikor a polgármester a szemétszedési akciót hirdette - mondta még a reggeli hidegben vacogva Hajasné Guczogi Helga. A helyi bölcsőde dolgozója fontosnak tartja, hogy jó példával járjon elől, ezért is tartotta szomorúnak, hogy sok helyi nem szánt időt a közösségi megmozdulásra. De akik ott voltak, tették a dolgukat. Pédául Nagy Hanga is; a kulturális rendezvényszervezőnek fontos természet, és úgy gondolja, az akció egyrészt jó lehetőség az összefogásra, a közösségépítésre, másrészt kézzel fogható eredménye is van.

Ennek a szeméthegynek a töredéke származik menekültektől, a többit vajon ki hordta ki az erdőbe?
Enyugat.hu

Mert a szemét az erdőben lehangoló látvány, semmi keresnivalója ott. Most sok-sok zsákkal kevesebb a hulladék a megtisztított erdőben, de meddig? Fülöp Zoltán Sopronkövesd és Sellei Tamás Pereszteg polgármestere köszönetet mondtak a résztvevőknek, miközben tudták, valahol szélmalomharcot vívtak. Az egyetlen lehetőség az illegális szemétlerakók ellen az azonosításuk és a büntetésük lenne. Talán nincs messze az az idő, amikor erre kitalálják a megoldást és a paragrafusokat, ám addig azoknak kell jó példával elől járniuk, akik különbséget tudnak tenni a kuka és az erdő, érték és a szemét között.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet