Áldokumentumfilm miatt áll a bál a Fertő tónál

„Neusiedl ohne See”, magyar fordításban „Fertő, tó nélkül” címmel egy áldokumentumfilmet adott pár napja az ORF1. Az osztrák közszolgálati csatorna ráadásul főműsoridőben, 20:15-kor tűzte műsorára azt a háromnegyed órás filmet, melynek középpontjában térségünk legnagyobb tava és annak nagy jövőbeli problémája szerepelt.

A tó vize eltűnt, a talajvízszint lesüllyedt, a homokviharok miatt védőszemüveg használata javasolt. Az étel kevésbé finom, a bor nem annyira jó, az ingatlanpiac összeomlott. „Mindez megakadályozható lett volna.”

Ezekkel az állításokkal sokkol az ORF áldokumentumfilmje, melynek célja természetesen az, hogy felhívják a figyelmet arra, ami még nem következett be, de bekövetkezhet. Mégpedig a Fertő kiszáradása. Bár az elmúlt évszázadokban ez többször előfordult, a turizmus, a mezőgazdaság és egyéb gazdasági és környezeti tényezők manapság ezt már nem tudnák elviselni.

ORF

Az áldokumentumfilmben megszólal hajókereskedő, aki még kitart, vitorláshajó tulajdonos, aki most egy lakóautóval keres olyan helyeket, amik „hasonlítanak egy tóhoz”, étterem-tulajdonos, aki küzd a vendégek elmaradásával, és mivel hal már nincs, szárított rovart szolgál fel specialitásként. Borász, aki minden egyes gyomnövényt ki kell hogy irtson, hogy a szőlőknek jusson valami a lesüllyedt talajvízből a megváltozott mikroklíma miatt, a borainak pedig új nevet is kell adni.

Megszólal még ingatlanfejlesztő, aki küzd az egykori vízparti ingatlanok elértéktelenedésével, újságíró, aki nem akarja elhagyni vízre épült otthonát, és azokat hibáztatja, akik a korábbi, magas vízállásnál jelentős mennyiségű vizet engedtek le a tóból, vízökológus, aki a tó élővilágának a felborulására hívja fel a figyelmet.

De teljesen képtelen lehetőségek is felmerülnek a tó medrének hasznosítására, minthogy a fosszilis energiahordozók felhagyásával, a szükségtelenné vált gázvezetékeken a Dunából vagy a Földközi-tengerből pumpálnának vizet a mederbe, vagy esetleg egy stadiont építenének a helyére.

Megszólal az allergológus, aki maszkot javasol a homokvihar ellen, az optikus, aki védőszemüveget szintén ez ellen, a halász, aki most már lámatúrákat szervez, a nemrég Fertőmeggyesre költöző zenésszel, Waterlooval pedig egy tiltakozó dalt is készítenek.

ORF

Mindez persze csak a képzelet szüleménye. Ami a valóság, az az, hogy a nyilatkozó emberek tényleg mind a Fertő tó környékén élnek és/vagy dolgoznak, és aggódnak a tó jövőjéért. A helyzet ugyanakkor egyelőre még nem tragikus, a közelmúlt csapadékos időszaka pedig meg is emelte valamelyest a tó vízszintjét. Persze nem eléggé, de a tó kiszáradása egyelőre ténylegesen nem fenyeget.

Bár a film elején és végén is kihangsúlyozzák, hogy szatíráról van szó, az alkotás nem aratott osztatlan sikert. A Burgenland Tourismus vezetője, Didi Tunkel például nyílt levélben fordult az ORF vezérigazgatójához, mert szerinte

a film bizonytalanságot, felfordulást, bosszúságot és nagyfokú értetlenséget okozott nekünk, a Fertő tó környékén élőknek, vállalkozásoknak és számos nyaraló vendégnek.

A Burgenland Tourismus vezetője szerint ráadásul többen már el is kezdték lemondani foglalásaikat, mely gazdasági katasztrófát jelent a térségnek, emiatt akár munkahelyek is megszűnhetnek.

A filmet jegyző Hanno Settele a Twitteren annyit írt, „Mission accomplished”, utalva arra, hogy elérte a célját, sikerült felhívni a figyelmet a Fertő tóra. Aki meg nem nézte végig a dokumentumfilmet, az így járt: a végén ugyanis konkrétan kiderül, hogy a helyzet még nem annyira súlyos, van víz a tóban, csak egy áldokumentumfilmről van szó. Képzeljék, milyen lett volna, ha belekerül a már elkészült Fertő tavi vízitelep is Fertőrákosnál, víz nélkül.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet