Anyagi gondok miatt nem indul egyik nemzetközi kupasorozatban sem a Sopron Basket

A tavaly Euroliga-győztes női kosárlabdacsapat szurkolói ankétján kijózanító döntést jelentett be az ügyvezető.

"Harminc év lezárására gyűltünk ma össze. Évek óta túlteljesítünk, noha az újkori magyar kosárlabdasport legsikeresebb klubja vagyunk" - idézte az egyesület vezetőjét a gárda honlapja. "Senkit nem lehet azért hibáztatni, mert nem akar bennünket támogatni. Senkire nem lehet azért haragudni, mert nem ezt a közösséget választja. Nem sikerült a klubot egy olyan dimenzióba helyezni, melyet megérdemelt volna. Szilveszter éjszakáján vált világossá, hogy ennek nincs realitása, neki kell állni egy reális tervet felállítani, mely az volt, hogy egyik nemzetközi kupában sem indulunk" - jelentette ki Török Zoltán, a Sopron Basket ügyvezetője a klub csütörtöki, kerethirdetéssel egybekötött szurkolói ankétján a példátlan döntést.

Amikor tizenhatodszor lett bajnok a Sopron... Most másképp, de megint sporttörténelmet ír a csapat.
Tóth Zsombor / Sopron Basket

A döntés folyományaként a Sopron Basket négy légiósának nem ajánlott szerződést. Czukor Dalmának igen, de mivel ő szeretné magát kipróbálni külföldön, így ő is távozik.

"Akik maradtak, bevállalták, hogy nem szerepelünk jövőre nemzetközi porondon. Nagyobb áldozat az én szememben ennél nincs" - hangsúlyozta Török Zoltán.

Gáspár Dávid vezetőedző marad a kispadon, és a következő szezonban is a csapatot erősíti Fegyverneky Zsófia, Turner Yvonne, Böröndy Vivien, Jelena Brooks, Varga Alíz, Határ Bernadett, Sitku Zsuzsanna és Erdélyi Alexandra. A Vasas Akadémiától csatlakozik hozzájuk a 3x3-as válogatott alapembere, Papp Klaudia.

"Ezzel gyakorlatilag légiós nélkül vágunk neki a következő szezonnak. A csapatot nem fogjuk magára hagyni. Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy méltósággal és büszkén tudjuk ezt az évet végigcsinálni" - emelte ki Török Zoltán, hozzátéve, a keret többi tagját a sportakadémia fiataljai közül választják majd ki a felkészülés utolsó hetében.

A tavalyi Euroliga-diadala előtt a soproni csapat 2018-ban ezüstérmes, 2009-ben, 2019-ben és 2021-ben pedig negyedik helyezett lett a kontinentális elitet felvonultató sorozatban. Legutóbb a 2014/2015-ös idényben fordult elő, hogy a zöld-sárgák nem szerepeltek az Euroligában, akkor a második vonalnak számító Európa Kupában indultak. Arra, hogy egyik európai kupába sem nevez a klub, még sosem volt példa azóta, hogy 1993-ban megszületett az első bajnoki siker.

A Sopron Basket az elmúlt idényben begyűjtötte 16. bajnoki címét és 11. kupaaranyát, az Euroligában pedig a negyeddöntőig jutott.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sport