„A feleségén tényleg uralkodik, de a gyerekeket nem bántja. Észre sem veszik, mi zajlik otthon”

A 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra jelent meg egy hiánypótló önsegítő könyv bántalmazott anyáknak. Az elsősorban bántalmazott anyáknak szóló önsegítő könyv Lundy Bancroft tollából kimondottan arra fókuszál, hogyan érinti a gyerekeket, ha tanúi lesznek anyjuk bántalmazásának, és hogyan lehet nekik segíteni, hogy megbírkózzanak a hosszú távú káros hatásokkal.

Ugyan egyre több tévhit oszlik el a családon belüli erőszakkal kapcsolatban, és egyre többen vannak tisztában annak ismertető jegyeivel, arról nagyon keveset tud a közvélemény, hogy hogyan élik meg a gyerekek anyjuk bántalmazását.

Azok a gyerekek, akik szem- és fültanúi anyjuk rendszeres lelki, szóbeli vagy akár fizikai bántalmazásának, sokszor gyökeresen különböző megküzdési stratégiákat alkalmaznak. Az eltérő viselkedésformák gyakran összezavarják a szakértőket is.

A most megjelent kötet az érintetteknek, illetve segítőiknek ad útmutatót. A könyv kifejezetten a gyerekekre fókuszál, rámutatva, hogyan él vissza a bántalmazó a bizalmi kapcsolattal és hogyan ássa alá az anyával való szeretetteljes viszonyt. Az Apa bántja anyát a NANE Egyesület új közös kiadványa a Gabo Kiadóval.

Ahogy alcíme is ígéri, a könyv kimondottan bántalmazott anyáknak szól, és abban nyújt segítséget, hogy ellensúlyozni tudják mindazt a káros hatást, amit a családon belüli erőszak jelent a gyerekek számára. Ez a könyv méltó folytatása a Mi jár a bántalmazó fejében? című kötetnek, ugyancsak Lundy Bancroft tollából.

NANE

„A feleségén tényleg uralkodik, de a gyerekeket nem bántja. Azok észre sem veszik, mi zajlik otthon.”

Ilyen és hasonló kijelentéseket gyakran hall a bántalmazott nő, és elbizonytalanodik, vajon csak ő látja a változást gyerekein? Érzi, hogy a gyerekekkel való kapcsolata romlik, mert a bántalmazó módszeresen aláássa a szülői tekintélyét. Nincs hova fordulnia segítségért, mert a környezete meg van győződve róla, hogy túlaggodalmaskodja a dolgot.

A változás sem egyértelmű: az egyik gyereknek dühkitörései vannak, és az apjához húz, míg a másik egyre jobban begubódzik, és túlteljesít az iskolában.

Nehéz tetten érni és szavakba foglalni, hogyan hat a gyerekekre, ha olyan családban nőnek fel, ahol tanúi anyjuk bántalmazásának. Ebben segít Lundy Bancroft könyve, mely szól mindazoknak, akik szeretnék tudni, hogyan fest a partnerbántalmazás gyerekszemmel, hogyan illeszkedik a gyerekekkel való kapcsolat a bántalmazó gondolkodásmódba, és milyen szülő a bántalmazó férfi.

Az új önsegítő könyv szerzője most a bántalmazott anyákat szólítja meg. A tőle megszokott megértéssel és elfogadással, gördülékeny stílusban segíti olvasóját, hogy az képes legyen felismerni a párkapcsolati erőszak gyerekekre gyakorolt hatását, megtanulja megvédeni őket, elősegíteni a gyógyulásukat, valamint visszaállítani és megőrizni a család egészséges működését.

A gyakorlati tanácsokkal teli önsegítő könyv kitér arra is, hogyan tárgyaljon a bántalmazott anya a gyermekvédelemmel és hogyan igazodjon el a bíróságon.

Lundy Bancroft a családon belüli és a párkapcsolati erőszak szakértője, számos önsegítő könyv szerzője. Terapeutaként évtizedeken át vezetett csoportot bántalmazó férfiaknak, és behatóan foglalkozott a családon belüli erőszak gyerekekre gyakorolt hatásával. Az Apa bántja anyát a szerző második kötete, amely a Gabo Kiadó és a NANE Egyesület közös gondozásában jelenik meg.

A NANE célja, hogy a 16 Akciónap alatt, melyet világszerte november 25. (a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja) és december 10. (emberi jogok világnapja) között rendeznek meg, minél több recenzió megjelenjen a könyvről. Ekkor van a legnagyobb esélye annak, hogy a kivételesen fontos önsegítő könyvről tudomást szerezzenek az áldozatok és segítőik. A kötet minden könyvesboltban megtalálható, kedvezményesen rendelhető a www.gabo.hu oldalról.

A kötetbe itt lehet beleolvasni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra