Csoportterápia a soproni színházban

Mennyit hazudhatunk magunkról önmagunknak és másoknak azért, hogy túléljünk, megfeleljünk...? Jó kérdés. A színházban kaphat rá egyfajta választ.

Adott egy kultúrház, ahová áthelyezték a csoportterápiát. Átvitt értelemben tehát adott a Soproni Petőfi Színház, ahonnan a Liszt-központba helyezték át a színházat, így a Csoportterápia előadást is. Adott hat ismeretlen ember, hat személyiségzavar és egy meg nem érkező helyettesítő orvos. Hat művész a Soproni Színház társulatából, izgalmas szerepekben. (Jetti – Molnár Anikó, Ervin Iván – Savanyu Gergely, Trixi – Szőcs Erika, Natasa – Kisfaludy Zsófia, Sziszi – Papp Attila, Lajos – Pintér Gábor játssza.) Az előadás fő kérdése, hogy „Mennyit hazudhatunk magunkról önmagunknak és másoknak azért, hogy túléljünk, megfeleljünk, beilleszkedjünk, hogy észre vegyenek, hogy befogadjanak, hogy szeressenek? Vajon megéri-e felvállalni magunkat azért, hogy helyre billentsük az életünket?”

Jelenet a darabból.
Pro Kultúra Sopron

Természetesen a válasz nem nagy titok: „IGEN!” Ezt boncolgatja fergeteges humorral az elmúlt évek legsikeresebb magyar musical komédiája…, pardon: mjúzikel kámedije. A Csoportterápia zenéjét Bolba Tamás szerezte, a szövegkönyvet és a dalszövegeket Szente Vajk és Galambos Attila írta. A díjnyertes alkotás - ahol korábban bemutatták - évekig műsoron maradt. Most a Soproni Petőfi Színház előadásában lesz garantált a nevetés, a jó zene és egy nagy adag önvizsgálat! A rendező a Jászai Mari-díjas Kovács Frigyes.

A Csoportterápia mjúzikel kámedi az első Madách Musicalpályázatra készült és a nagy sikerre való tekintettel az eredetileg egy felvonásosnak írt művet kibővítették, a győzelem után lett belőle kétfelvonásos darab. Szente Vajk a történet ötletgazdája, egy csomagokkal teli liftbe szorult egy hajnali órán, váratlan és ismeretlen érzések és félelmek lettek rajta úrrá, melyekkel a szűk helyiségben kellett megküzdenie. Így született meg aztán a történet a fejében. A zenés darab eddigi sikereit többek között az garantálta, hogy a ma emberének problémáival foglalkozik, mindenki számára ad gondolkodni valót és felismerheti benne a néző önmagát vagy éppen a szomszédját. A bejáratott recept, hogy idegen embereket egy helyre zárnak, megadja a kezdő löketet a játékhoz. Az előadás dinamikáját a dalokban elmondott vallomások, a karakterek kibontakozását segítő jelenetek adják, melynek koreográfiáját a soproni társulat számára Horváth Renáta keltette életre.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra