Hamarosan Győr-Moson-Sopron megyében is átalakítják az orvosi ügyeleti rendszert

Várhatóan csak egy magas képzettségű egészségügyi szakember, úgynevezett nondoktor fogadja majd a segítségre szorulókat.

Elsőként Hajdú-Bihar megyében változott meg az ügyeleti ellátás, ami idővel Budapestet leszámítva az egész országra kiterjed majd. Az új rendszer lényege, hogy az ellátást a Mentőszolgálat koordinálja, a háziorvosok pedig beszállnak ügyelni. A rendszert másfél évig tesztelték Hajdú-Bihar megyében, de ahhoz képest megváltozott formában lép életbe.

A Népszava információi szerint már márciustól jön a következő váltás, Győr-Moson-Sopron megyében. A nyugati országrész háziorvosait már tájékoztatták a várható változásokról. Eszerint márciustól a korábbi 14 ügyeleti pont helyett 7 járásközpontban lesz az OMSZ által működtetett ügyeleti központ integrálva a háziorvosi ügyeleti rendelővel – írja a lap.

Ezeken a helyeken várhatóan nem orvos, hanem egy magas képzettségű egészségügyi szakember fogadja majd a segítségre szorulókat, és további hét helyen lesz elérhető délután négytől este tízig háziorvos.

Egy, a tájékoztatón résztvevő háziorvos a Népszavának azt mondta: a körzetéhez tartozó 2800 ember nappali ellátása után kell majd beülnie „egy meghosszabbított rendelésre” , ahol több tízezer olyan ember tartozna hozzá, akiknek nem ismeri a kórelőzményét. Az ígéret szerint este tíz után az orvosi ügyeletet az OMSZ fogja ellátni, mivel éjjel főleg mentési feladatok vannak.

A győr-soproni háziorvosi tájékoztatón elhangzott, hogy a szakorvosok hétköznap óránként 9 ezer, hétvégén 11 ezer forintot számlázhatnak, az általános orvosoknak ugyanezért a munkáért hétköznap 7 ezer, a hétvégén óránként 9 ezer forintos díjazás jár, a nem orvos szakemberek óradíja 5500 és 7500 forint, a mentőtisztek ugyanazon munkáért 5000 illetve 7000 forintot kaphatnak, a szakdolgozók óradíja pedig 2900-3500 forint lehet.

Az új ügyeleti rendszerrel szemben több kritika is elhangzott: kérdés, lesz-e elég mentős a rendszer üzemeltetéséhez, bírják-e majd a háziorvosok a késő esti munkát, és nem lesz-e gond abból, hogy a korábbinál kevesebb helyen lesz elérhető az ügyelet. A kormány nem aggódik, azzal érvel, hogy a koncentráltabb ellátással javul a betegellátás színvonala - írja a Népszava.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet