HATalmás Népmese Nap a soproni Botanikus kertben

A Soproni Egyetem Botanikus kertje tavaly ősszel ünnepelte 100. születésnapját. Most ismét évfordulóhoz igazodnak: Benedek Elek születésnapján, a Népmese Napján szerveznek HATalmás Népmese Napot a kertben.

Szeptember 30-án 10 és 18 óra között minden korosztály megtalálja a számára értékes és érdekes programokat a Botanikus kertben. Az Alma Mater díszvendége ez alkalomból az alma: a tudás és a kíváncsiság szimbóluma, az egészséges élet letéteményese, a népmesékben a boldogság és a termékenység jelképe.

Benedek Elek egyik legismertebb meséje, a „Szóló szőlő, mosolygó alma és csengő barack” is hallható lesz a Botanikus kertben, ahol 30 helyszínen várják a természet, a tudás, a Lőverek és a mesevilág rajongóit. Aki bejárja a kertet és felkeresi a hat almát, elnyeri a hatalmát!

A Soproni Egyetem szeptember utolsó szombatján megmutatja az Alma Mater büszkeségeit: saját fejlesztésű társasjátékait és féltve őrzött gyűjteményeit, de belekóstolhatunk a vadgazdák főzte szarvaspörköltbe és a selmeci nóták világába is. A gyakorló óvodák és az Erdélyi Kör segítségével a székely kultúra és Benedek Elek szellemi hagyatéka is életre kel, a nap egyik fénypontja lesz, amikor ünnepélyesen elültetik Elek apó (Kisbaconból való) almafáját.

Vendégül érkezik erre a napra Benedek Elek ükunokája, Bardócz Orsolya, és Sopronban lesz a Nagy Almáskönyv szerzője, Ambrus Lajos is. A Ligneumban délelőtt fellép az Alma Együttes, délután pedig a Hunyadi Ami kis koncertje bizonyítja, hogy „nem esik messze az alma a fájától” – a növendékek szüleikkel együtt lépnek a pódiumra.

Kitelepül az Erdészeti Múzeum és számos civil szervezet is jelen lesz a Kertben: a Lady Lions Sopron a vakság iránti érzékenyítésre készül, a Joker Festékház a természetbarát megoldásokra tanít, a SMAFC íjászai Tell Vilmost keltik életre, a Park-Erdő Stúdió pedig látványos faápoló bemutatót tart a faóriások között.

A Zöld Kezek barátai almát hasznosítanak: préselnek, kóstoltatnak, a MAGU völgyben az almalével festés is kipróbálható majd, lesz mézkóstoló, könyvvásár, a Fakopáncs pedig fajátékokat is hoz. Az Egyetemi Könyvtár és Levéltár vezetett sétákat indít a campus épületei között, a Botanikus kert szerelmesei pedig a ritka faóriások között barangolhatnak. HATalmas kísérőként érkeznek gólyalábasok is, a vadászkürtösök pedig óriási hangszerekkel készülnek.

A szervezők az idősebb korosztályra és a Lőverek barátaira is gondoltak: a Botankertben megelevenedik a környék legendás kerthelyisége, az egykori „Alm”, Bolodár Zoltán Retro Sopron sorozata pedig a Lőverek hajdani „zöld” vendéglőiről mutat képeket. A lelkes konyhatündérek almáspite versenyre is benevezhetnek.

A Soproni Egyetem célja, hogy az egyetemi polgárokon túl a város lakói is átélhessék az intézmény jelmondatát: Természetesen Veled!

A HATalmás Népmese Nap programjai közül szemezgetünk:

10:00 Kapunyitás

10:15 Alma koncert a Ligneumban (belépőjegyes)

11:00 Faóriások séta

11:30 Gólyalábasok kertszerte

12:00 Kürtösök délben

12:30 Almadár (vezetés a madárgyűjteményben)

13:00 Selmeci séta

13:30 Kosbor Népdalkör a Székely kapunál

14:00 Hunyadi AMI: alma-fája minikoncert

14:30 Gólyalábasok kertszerte

15:00 Harmonika az „Alm” kertjében

15:30 János Vitéz (Józsa Éva bábelőadása)

16:00 ELEK APÓ ALMAFÁJÁNAK ELÜLTETÉSE

16:30 Ambrus Lajos: Nagy Almáskönyv

17:00 Retro Sopron Bolodár Zoltánnal

17:30 Alpinista faápoló bemutató

18:00 Almás pite verseny eredményhirdetés és zárókürt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra