Illatok és fények a Hegykői Csipkeházban a Múzeumok Éjszakáján

A Hegykői Csipkeház mögötti kertben a gyógy- és fűszernövények napnyugtakor csak úgy ontják magukból illatukat. Kis szerencsével a Múzeumok Éjszakáján szentjánosbogarak táncában is gyönyörködhetnek a látogatók.

Idén is csatlakozott a Hegykői Csipkeház a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozathoz. Ennek keretében június 22-én a megszokott, 17 óráig tartó nyitvatartás után, 18 órakor újra kinyit a gyűjtemény és éjfélig várja a vendégeket. A Csipkeház az a kiállítóhely, amit az egyedülálló höveji csipkegyűjtemény bemutatására hoztak létre. "A bölcsőtől a szemfedélig" című kiállításon közel kétszáz, immár hungarikummá vált fehérhimzéses csipke látható, egytől egyik a két éve elhunyt Szigethy Istvánné munkái.

De az egykori bíró háza is különlegesség. A konyha, a tisztaszoba a legapróbb részletekig úgy van berendezve, mintha száz éve megállt volna a falak között az idő. A kert mögött álló pajta ugyancsak a régi paraszti világnak állít emléket az egykor itt élt emberek használati tárgyainak bemutatásával.

Már virágba borult a fűszer- és gyógynövénykert.
Csipkeház

A Múzeumok Éjszakáján különleges programot is kínál a Csipkeház: Bujnáné Kenyeres Klára kertészmérnök 19.30 órakor "illatos vezetést" tart a fűszer- és gyógynövénykertben. A kiállításnak otthont adó épület mögé varázsolt ültetvényen napnyugtakor kezdenek illatozni legintenzívebben a növények. Kis szerencsével világító szentjánosbogarakat is láthat a vendég, miközben magába szívja a Fertő tavi szellővel érkező bódító illatokat. De ha az éjjeli bogárkák el is maradnának, mindenkit kárpótolhat a hófehér, leheletfinom csipkék káprázatos látványa - és világítanak majd a ház hófehér falai is az éjszakában.

Június 22-én, szombaton tehát délelőtt 11 órától 17 óráig a megszokott nyitvatartás után, 18 órától éjfélig újra nyitva lesz a Csipkeház, a szakember által vezetett kerti séta pedig 19.30 órakor kezdődik. Az esti programra a belépés ingyenes.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra