Kitisztították a balfi kutat, mégsem ihat senki a vizéből

Összefogással tették rendbe az elhanyagolt balfi Savanyú kutat, balfi vizet mégsem ihat itt senki. Kiderült, hogy emberi fogyasztásra nem alkalmas.

A Zsolnay-kút nem üzemel Balfon hónapok óta, ezért a régi, úgynevezett Savanyú kútról szerzik be a gyógyvizet mindazok, akik hozzászoktak a balfi ízéhez és jótékony hatásaihoz. Helyi lakosokkal karöltve a Jobbik-Konzervatívok soproni alapszervezetének tagjai is kivették részüket a balfi kút kitisztásában, mégsem ihat senki a vizéből.

A forrás elhanyagolt kőkádjából több mint kétméteres "gyökérszörny" került elő - mutatta közösségi oldalán a békanyálból, levelekből, gyökerekből álló természet alkotta "dugó" fotóját Rátkovics Roland, a Jobbik-Konzervatívok soproni választókörzetének alelnöke. Csapatmunkában tisztították meg a kutat és környékét, ennek köszönhetően megszépült a régi Savanyúkút és a környéke is.

Rátkovics Roland Zsolt a víziszörnnyel, ami eldugaszolta a kút lefolyóját.

Csakhogy a balfiak és segítőik örömét néhány nap múlva nemvárt fordulat bánatba fordította. Egy balfi lakos ugyanis vízmintát küldött a kútból a Soproni Vízmű Zrt-nek és a laboratóriumi vizsgálat megállapította: nem iható!

A víz minősége a zavarosság, ammónium, szulfát, összes keménység, vas, mangán, E.coli és Enterococcus baktérium szám tekintetében nem felel meg az 5/2023. (I.12.) rendeletben leírt határértékeknek, illetve parametrikus értékeknek - derítette ki a vizsgálat.

A savanyúkútra ki is került a balfi Borbély házaspár jóvoltából egy laminált lapon a felirat: "nem ivóvíz".

Hiába tisztították ki a kutat, a vize nem iható.

A sok befektett közösségi munka és a balfiak ragaszkodása a kúthoz, illetve a vízéhez arra indította a Jobbik-Konzervatívok soproni alelnökét, hogy folytassa: további hivatalokhoz fordult.

- Felmerült bennem ugyanis a kérdés, hogy a közkutat, ahonnan a lakosság kannaszám hordja a vizet, miért nem vizsgáltatta meg eddig az önkormányzat, miért nem érdekelte őket, ki betegedik meg, egyáltalán, miért van egy történelmi kút olyan állapotban, hogy abba szemetet lehet bedobálni, esővíz folyhat bele. Véleményem szerint az emberek egészsége és biztonsága a legfontosabb - indokolta a döntést Rátkovics Roland Zsolt. A Soproni Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályához, Sopron tiszti főorvosához fordult állásfoglalásért. Kérdései között szerepelt az is, hogy a lakosság tájékoztatása ilyen esetben kinek a feladata, illetve mit lehet tenni a vízminőség javítása érdekében, hogy a Savanyú kút vize újra emberi fogyasztásra alkalmas legyen.

Bár a járási tiszti főorvos türelmet kért - hiszen a megalapozott és korrekt vélemény kiadásához a hatósági kontroll vízminta nélkülözhetetlen, így választ csak a vizsgálat eredményének ismeretében adhat a hivatal - a Jobbik-Konzervatívok soproni csapata a balfiakkal közösen elhatározta, hogy kitisztíttatják és teljes körűen felújítják a Savanyú kutat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet