Kormányinfó: fegyverszállításra nem, de a védelmi felfegyverkezésre igen

Gulyás Gergely miniszter szerint az újonnan bevezetett, a mentőszolgálat által irányított ügyeleti ellátás mindenhol jó színvonalon működik.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ismertette a friss kormányzati döntéseket.

Csak védelmi céllal mennek katonáink a keleti frontra Sajnos továbbra is a legfontosabb téma a háború, kezdte Gulyás Gergely kormányinfót. Mint mondta, a kormány fenntartja az álláspontját: tűzszünet és béketárgyalás kell, a fegyverszállításban nem vesznek részt, de abban igen, hogy a NATO-tagállamok fel legyenek fegyverkezve, és csak védelmi céllal mennek ki a keleti határra a magyar katonák, a háborúban nem vesznek részt.

Közös uniós lőszerbeszerzésről tárgyalnak, hétéves időszakra szólna ez. Gulyás szerint nyilván lesznek olyan uniós tagállamok, amelyek ezekből a háborúba is küldenek, de Magyarország ezt nem fogja megtenni.

Jövő héten az Országgyűlés is tárgyalja a Fidesz által megfogalmazott békepárti határozatot.

Az Európai Bíróság döntését megvárjuk, de azon a célon nem változtat, hogy a lehető legerősebb, leghatékonyabb célokkal védjük meg a fiatalokat, gyermekeket, mondta Gulyás Gergely a gyermekvédelmi törvény uniós peréről a Magyar Nemzet kérdésére.

Csak baráti beszélgetés lehet a NATO-Ukrajna Bizottság a miniszter szerint, ahova nem hívták meg Magyarországot, miután a kormány folyamatosan blokkolta a találkozó összehívását. Magyar hozzájárulás nélkül ugyanis nem lehet Ukrajna NATO-tagságában döntést hozni, írta meg a Telex.

Főpolgármester-jelölt, pedofília, infláció

Megfelelő időben dönt a kormány a Fidesz-KDNP főpolgármesterjelöltjéről, válaszolta kérdésre Gulyás, aki a pedofil bűncselekmények kapcsán megjegyezte, nem normális, ha egy 40 fölötti ember egy fiatallal lép szexuális kapcsolatba.

A kormány fenntartja az infláció mérséklését és elviselhetőségét célzó intézkedéseket, mondta Gulyás Gergely a köztévé kérdésére. A miniszter szerint az elmúlt hetekben lassú, de kedvező tendencia vette kezdetét. A kormány azzal számol, hogy az infláció nyáron ugrásszerűen csökkenni fog, és az év végére egy számjegyű lesz.

A Fidesz-frakcióban van vita a svédek NATO-csatlakozásának támogatásáról, a finneket támogatják már, és Gulyás reméli, hogy a svédeknél is erre jutnak, akár még tavasszal.

Emberi jogi jelentés, uniós pénzek, háziorvosok, gyermekvédelmi törvény

Ténykérdés, hogy elfogatóparancsot adott ki Putyin ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság. Ehhez nincs mit hozzátennünk – mondta Gulyás Gergely az ATV-nek.

A Magyarországról szóló amerikai emberi jogi jelentésről úgy fogalmazott, hogy az amerikai kormány csalódottságban, frusztrációból írt egy jelentést, miután feleslegesen fizettek ki 4 milliárd forintot az ellenzéknek a választási kampányban. A dokumentumnak nincs jogi relevanciája, az állítások pedig tényszerűen valótlanok, hazugságok, és rágalomhadjárat az egész – mondta a miniszter. A jelentés szerint igen súlyos problémák vannak az emberi jogokkal Magyarországon.

Gulyás szerint már semmilyen jogi alapja nincs, hogy az uniós pénzek csússzanak, a miniszter szerint inkább az a kérdés, a Bizottság megvizsgál-e olyan nézőpontokat, „amik kívül állnak a jogon”. „Tőlünk már áprilisban is jöhet a pénz, mindent megtettünk”, de a Bizottság nem viselkedik jogszerűen Gulyás szerint.

Egy hónapban kettő ügyeletet ír elő a jogszabály a háziorvosoknak, ez pedig „nem egy túlzott elvárás”, mondta a miniszter. Közölte azt is, a Fidesz-frakció dolgozik a gyermekvédelmi törvény szigorításán. Nyár környékén készülhet el a törvénymódosító javaslat.

Már 22 ezer orvos jelezte, a Magyar Orvosi Kamara tagja kíván maradni. Az önkéntes csatlakozás lehetőségét az általunk benyújtott és elfogadott törvényjavaslat biztosítja. Tiszteletben tartjuk az orvosok döntését – kommentálta Gulyás Gergely.

A miniszter szerint az újonnan bevezetett – az Országos Mentőszolgálat által irányított – ügyeleti ellátás mindenhol jó színvonalon működik. Minden megyében annyi orvosnak kell aláírnia az új szerződést, hogy biztosított legyen az ügyeleti ellátás gyors és jó színvonalú működése. Ez minden megyében – ahol már elindult az új rendszer – megtörtént, ebben nem lát problémát Gulyás.

DK, foci, Szili Katalin, kordonbontás

Az ellenzék legerősebb pártja a Demokratikus Koalíció. Az ellenzék vezetője pedig Gyurcsány Ferenc, mondta Gulyás Gergely arról, hogy több ellenzéki politikus is a DK-hoz csatlakozott az elmúlt hónapokban.

Vihetnek a szurkolók nagy-magyarországos és árpádsávos zászlókat is a válogatott meccseire, erősítette meg Gulyás a TV2 kérdésére. Az MLSZ sokat tett szerinte ezért. Az UEFA döntése egyértelmű: ha önmagában áll a szimbólum, nincs akadálya.

Szili Katalin miniszterelnöki megbízottból főtanácsadó lett, miközben megtartotta kuratóriumi tagságát is. Gulyás szerint ez nem - ahogy Szili korábbi munkája sem - jogi kategória, összeférhet az egyetemi alapítványok kuratóriumi tagságával. Gulyás nem tudja, mennyit kap az új pozícióért Szili, de ki lehet kérni az adatokat.

A Karmelita köré húzott kordonról Gulyás azt mondta, „megfelelő és elég könnyű ahhoz, hogy még a momentumos politikusok is el tudták bontani”.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet