Még nem tudja a Fidesz, hogy ki lesz a főpolgármester-jelöltje

Ha mégis, idén már nem valószínű, hogy nyilvánosságra hozzák.

Bár több név is felmerült, még mindig nem tudja a Fidesz, ki lesz Karácsony Gergely ellenfele a jövő évi önkormányzati választáson - írja a telex fideszes forrásaira hivatkozva.

A lap azt írja, bár korábban több név, köztük Fürjes Balázs, Szentkirályi Alexandra és Vitézy Dávid is felmerült a lehetséges jelöltek között, már egyikük sincs játékban.

De felmerült még Kocsis Máté is, aki valószínűleg tudná egységesíteni a fideszes szavazókat. Számára viszont azért lenne nehezített pálya a kampány, mert azt frakcióvezetőként kellene végig csinálnia, egy esetleges vereség pedig komoly nyomot hagyhatna a karrierjében. Esélyesként tartják számon még Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármestert is, aki annak ellenére vállalná a feladatot, hogy a Hegyvidéken kényelmes pozíciója van, ráadásul a lap szerint az életkora sem segítené a Karácsony Gergely elleni küzdelemben.

De szintén esélyes lehet a jelöltségre Kubatov Gábor is, aki az utóbbi napokban aktivizálta magát a főpolgármesterség kérdésében. Ennek kapcsán a portál megjegyezte, a Fidesz pártigazgatója azt mondta, Karácsony jobboldali kihívójának "jobban kell szeretnie Budapestet".

A lap információi szerint egyébként egy független, pártonkívüli jelölt lenne az ideális. Ezért állítólag mérték Gyurta Dániel és Hosszu Katinka népszerűségét is. De felmerült Németh Balázs korábbi M1-es műsorvezető indítása is, akinek jelölését jó ötletnek tartják a párton belül.

Ugyanakkor a mérések szerint neki sem lenne sok esélye Karácsony Gergely ellen, akinek támogatottságát 45-50 százalékre mérték. A fideszes források szerint egyébként idén is lehet majd számítani "kamujelöltekre", a kormánypárt helyzetét pedig az sem segíti, hogy az "esélytelenek nyugalmával" a Mi Hazánk is indít majd főpolgármester-jelöltet.

Sőt, egyes források úgy vélik, hogy Vona Gábor is indulhat a választásokon, hiába mondta azt, hogy csak az EP-választásokok szeretné megmérettetni magát új pártja.

Így komolyabb esélyt csak úgy lát a Fidesz a győzelemre, ha megoszlanak az ellenzéki szavazatok, ám a mostani állás szerint úgy néz ki, hogy a baloldali pártok beállnak majd Karácsony mögé.

A kormánypárt egyébként idén biztosan nem mutatja be a főpolgármester-jelöltjét, mert úgy vélik, korai lenne elkezdeni a kampányt, ráadásul a "jelenlegi rossz gazdasági hangulat és csökkenő pártnépszerűség sem teszi alkalmassá az időpontot". Így legkorábban csak év elején derülhetnek ki a részletek, de az is elképzelhető, hogy csak márciusban mutatják be a jelöltet.

Máshol is keresik még az ideális jelölteket

A portál cikkéből az is kiderült, fordításra csak az első, illetve a hetedik kerületben lát esélyt a fordításra. Míg előbbiben V. Naszályi Márta, utóbbiban Niedermüller Péter a polgármester, akik valószínűleg újraindulnak majd a pozícióért. Míg előbbiben valószínűleg Böröcz László lesz a Fidesz jelöltje, addig utóbbiban még nem látszik, kit indítanak majd a kormánypártok.

A helyzet egyébként hasonlít a szombathelyihez, ahol jelen állás szerint egy pártonkívüli, Horváth Bianka lesz a jelölt. Korábban viszont itt is több név is felmerült, köztük Illés Károly, Melega Miklós, Balázsy Péter és Lenkai Nóra is. Őket azonban idő előtt elvetették.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet