Mi ez a miniatűr szoborinvázió Ajkán?

Habár hasonló stílusúak, ezek nem Kolodkó Mihály művei. Viszont ezeket a szobrokat is olykor ellopják.

Februárban figyeltem fel Ajkán, a Szabadság téren egy nagyon jópofa, miniatűr szoborra, amit – felirat híján - keresztes lovagnak véltem. Kérdéseimmel az ajkai önkormányzathoz fordultam, hogy többet tudjak meg az alkotásról. Ők továbbküldték a megkeresést az ötletgazda Kristály-völgy Terület- és Vidékfejlesztési Egyesületnek.

Eyko vitézt ábrázoló szobor Ajkán
Laskovics Márió István

Varga Andrea, az egyesület elnöke felidézte, a járókelők is részesei voltak az első miniszobrok kihelyezésének, így rögtön elárasztották fotókkal a közösségi média oldalakat, és elkezdődött a találgatás, hogy vajon a népszerű Kolodkó Mihály szobrászművész alkotásai jelentek-e meg a városban. A szervezők és az alkotók hallgatásba burkolóztak,

hagyták, hogy a városlakók maguk fedezzék fel az apró alkotásokat.

Egy-egy információtöredék segítségével meg is fejtették, hogy az alkotók Csabai Tibor grafikusművész és Diénes Attila szobrászművész lehetnek.

A miniszobrok ötlete a már jól ismert Ajkai Kapocs Helyi Akciócsoport első stratégiaalkotó találkozóin merült fel, ahova rendszeresen meghívták az új szemléletet képviselő fiatalokat is. Így született meg az a pályázati kiírás, ahol városimázs-építő akciókra lehetett pályázni elsősorban civil szervezeteknek.

A közösségi tervezés folyamatában, amelyben részt vettek a város vezetői, a civil szervezetek és az önkormányzati intézmények képviselői is, többször felmerült, hogy szükség van olyan, új, kreatív ötletekre, amik segíthetnek a lakosságnak otthonként, lakóhelyként, a tájhoz való ragaszkodásként, az emberi kapcsolatok fontos színhelyeként definiálni a várost, mondta el Varga Andrea.

Bogáncsot ábrázoló szobor Ajkán
Varga Andrea

Ajka város gazdag kulturális és szellemi öröksége lehetőséget is ad erre, és ha megpróbáljuk mindezt új köntösben megjeleníteni, akkor a megszokottnál több embernek lehet a figyelmét felkelteni értékeink iránt. A közösségi tervezési folyamatba bekapcsolódott a hagyományőrzéssel foglalkozó Bányász Kulturális Egyesület is, felkarolva a miniszobor-ösvény ötletét, és benyújtotta pályázatát az Ajkai Kapocs HACS részére. A projektben 10 miniszobor készült el, egyik fele Fekete István szerethető állatfiguráiból áll (Hú, Lutra, Bogáncs, Vuk, Fekete István Bogánccsal), a másik öt a város eredetmondájára vagy korábban jellemző foglalkozásokra, tevékenységre utal – részletezte az elnök.

Lutrát ábrázoló szobor Ajkán
Varga Andrea

A miniszobrokat 2021 novemberében helyezték ki. Akkoriban volt néhány szirénhang, amely azt jósolta, hogy nem sokáig lesznek kint a szobrok. Az önbeteljesítő jóslat már aznap este valóra is vált, hiszen Bródy Imre miniszobra eltűnt a Zenit sarkáról. Azonban az Ajkai Rendőrkapitányság két nap leforgása alatt megtalálta és visszaadta a projektgazdának, így némi javítást követően ismét látható volt.

Bródy Imrét Supermanként ábrázoló szobor Ajkán
Varga Andrea

Az alkotás egyébként Bródy Imrét szokatlan „jelmezben”, Supermanként ábrázolja, és immár méltó helyen van: az Európai Kulturális Főváros program keretében részlegesen megújult Kriptongyár bejáratánál. Az épület a világ első Kriptongyára, ahol Bródy Imre találmányához, a kriptongázos izzóhoz állították elő kriptongázt – mondta el Varga Andrea, hozzátéve, sajnos

kettőt ismét elloptak (Vuk, Lutra).

A Lutrát pótolták, hamarosan ki lesz rakva újra, az ajkai óriást lefeszegették, nem vitték el, hamarosan az is új helyre kerül.

Ha arra járunk, érdemes tehát felkeresni a mutatós bronzszobrocskákat! Cikkünk végére pedig egy kis várostörténet, amiből kiderül, hogy honnan ered Ajka neve:

A falvakat, melyeknek későbbi összeolvadásából létrejött Ajka városa, mind a 11-13. század körül alapították. Ajka, Berénd, Bódé és Padrag személyek nevét kapták, Csékút, Gyepes, Rendek és Tósok pedig földrajzi eredetű elnevezések.

Ajka egy korábbi földbirtokos nemzetségről kapta a nevét, melyet a német Heiko névből származtatnak. Heiko német vitéz volt, aki Gizellával jött Magyarországra. A helység első fennmaradt írásos említése (Eyka) 1214-ből származik, de maga a település jóval korábbi. 1278-ban Ayka néven említik, ekkor már temploma is volt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra