Nemzetközi építészeti fődíjat nyert a soproni uszoda tervezője

Fontos szempont volt az értékelésnél az innováció, az intelligens tervezés és az eredetiség, a fenntarthatóság, a társadalmi tudatosság, valamint a funkcionalitás is.

A KÖZTI a balatonfüredi ötcsillagos LUA Resortért, a soproni parkolóházért, valamint az Aggteleki Nemzeti Park területén található szádvári romkonzerválásért is elismerést kapott, a fődíjat azonban a soproni uszodáért vehették át a BigSEE Architecture Awards díjátadóján, Ljubljanában.

Az előző években a White House irodaház, a BudaPart Otthonok „D” épület, valamint a V.30 Belvárosi Sportközpont is kategóriagyőztes lett a nemzetközi megmérettetésen.

A nagy üvegfelületek tükrözik a Lőverek zöldjét. A fenntarthatóság más kérdés, de azt is figyelembe vették.
Keszei László

A soproni uszoda tervezésénél fontos szempont volt, hogy megfelelően illeszkedjen a Lőverek zöld környezetébe, a lehető legtöbb zöldfelületet hagyva szabadon a strand számára. A Tompos Csaba vezetésével tervezett uszoda medencecsarnoka a nagy üvegfelületek révén közvetlen vizuális kapcsolatban van a környező zöldfelülettel.

Az uszodában egy 25 méter széles és 50 méter hosszú, nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas medencét, egy 25 méter széles és 25 méter hosszú kismedencét, valamint egy melegítő- és egy tanmedencét is kialakítottak a kiszolgáló helyiségek mellett. A komplexum nemzetközi versenyek szervezésére is alkalmas.

Tima Zoltán, a KÖZTI tervezési igazgatója szerint az iroda nevéhez sok jelentős sportfunkciójú épület fűződik, de az utóbbi idők egyik legnagyobb nemzetközi sikerét a soproni uszoda épülete érte el. „A ma már nyugdíjas Tompos Csaba építész kollégánk pályafutásának méltó megkoronázása a díj” – emelte ki Tima Zoltán.

A KÖZTI-nél több mint 50 építész dolgozik. A cég legjelentősebb referenciái között tudhatja többek között a Kossuth tér rekonstrukcióját, a Puskás Arénát, valamint a Liszt Ferenc Repülőtér Skycourt és T2B móló épületét is.

A BigSEE díjat a Ljubljanában bejegyzett alapítvány, a Zavod Big alapította: a SEE rövidítés a South-East Europe-ra vagyis Délkelet-Európára utal. Az elismerés célja az építészet, a belsőépítészet, a kreatív iparágak terén elért kiváló eredmények, alkotások bemutatása és elismerése. A zsűri különböző kritériumok alapján értékeli a projekteket, ahol fontos szempont az innováció, az intelligens tervezés és az eredetiség, a fenntarthatóság, a társadalmi tudatosság, valamint a funkcionalitás is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet